ГолосUA
15:20 07/03/2010

Савченко: є всі передумови для збалансування дефіциту держбюджету

Адекватній підтримці економіки України сприяла б оптимізація структури дефіциту держкошторису — за рахунок підвищення тарифів на газ, електроенергію, підняття пенсійного віку до 65 років, урізання великих пенсій, накладання мораторію на підвищення заробітних плат вище темпів зростання ВВП чи продуктивності праці.

Про це заявив заступник міністра фінансів Олександр Савченко під час засідання Фінансового прес-клубу, організованого за підтримки «Дзеркала тижня».

Він зазначив, що де-юре дефіцит зведеного бюджету 2009 року склав 2,37% ВВП, проте де-факто, із урахуванням дефіциту НАК «Нафтогаз України», і коштів, витрачених на рекапіталізацію банків, сумарний дефіцит держбюджету-2009 склав близько 10% ВВП.

На думку Савченка, Україні потрібно збалансувати бюджетний дефіцит.

«У нас є великий потенціал. Бюджетний дефіцит має дві головні причини. Перша — «Нафтогаз». Якщо ми вирішимо проблему з «Нафтогазом» і збільшимо доходи бюджету за рахунок підняття цін на газ, електроенергію та інші супутні товари, питання значним чином буде закрите», — переконаний замміністра фінансів.

«Друга причина потребує наведення порядку в соціальній сфері — щодо пенсій і витрат на соціальну підтримку… Потрібно накласти мораторій на підвищення. Не більше темпів зростання ВВП чи продуктивності праці… Мінімальні пенсії можна збільшити радикально — виключно за рахунок урізання всіх великих пенсій… Збільшення пенсійного віку до 65 років — це теж обов’язково», — зазначив Савченко.

Замміністра фінансів припустив, що за п’ять років Україна може вийти на профіцит бюджету. «А коли економіка падає, то без дефіциту не обійтися», — зауважив він.

За словами Савченка, Україна має найменший дефіцит серед країн-сусідів й інших, навіть розвинених, країн, що завадило підтримці економічного зростання минулого року через нарощування бюджетних витрат на купівлю товарів та інвестування в економіку.

«Для прикладу: торік дефіцит бюджету Росії становив 7,1%, Англії — 13,5, США — 12,5%. Ми, звичайно, за рахунок бюджету адекватно економіку не підтримували, і саме тому наше падіння виявилося таким значним — 15%», — пояснив він.

 

Читайте также по теме