ГолосUA
12:52 08/04/2009

СБУ оприлюднила документи про міжнародну діяльність ОУН-УПА

Служба безпеки розсекретила документи, які свідчать про міжнародну діяльність Організації українських націоналістів й Української повстанської армії в 1940-1950 роках.

Про це ГолосUA повідомили у прес-службі відомства.

«Масштаби діяльності ОУН й УПА навмисне применшувалися в радянські часи. Тим часом український визвольний рух 1940-50-х років став незалежним суб’єктом міжнародної політики, з його представниками укладали договори про співпрацю діячі повстанських формацій», – зазначив директор галузевого державного архіву СБУ Володимир Вятрович.

За його словами, УПА активно впливала на ситуацію в Центрально-Східній Європі в післявоєнний період.

Науковий співробітник архіву СБУ Олександр Пагіря повідомив, що ОУН-УПА контактувала з військовими й державними діячами Угорщини й Румунії в 1943-1945 роках.

«Проведення мирних переговорів між українським визвольним рухом й урядами Угорщини й Румунії засвідчило наявність феномена в міжнародних відносинах – повстанської дипломатії», – зазначив О.Пагіря.

Під час слухань керівник наукового відділу архіву СБУ Олександр Іщук зазначив, що в 1945-1949 роках УПА й ОУН активно контактувала з антикомуністичними рухами Центральної й Східної Європи.

О.Іщук продемонстрував унікальні документи з архіву СБУ: повстанські листівки, які поширювалися за кордоном і друкувалися польською, чеською, словацькою, угорською, румунською мовами, а також звіти про рейди ОУН й УПА.

СБУ має намір до кінця 2009 року розсекретити й оприлюднити архівні документи з 1917 до 1991 року включно, що пов’язані з українським визвольним рухом, політичними репресіями й голодоморами в Україні. 

Читайте также по теме