ГолосUA
13:31 27/01/2009

СБУ пропонує студентам та громадським організаціям взяти участь у вивченні розсекречених архівів КДБ

СБУ закликає недержавні організації, інститути та студентів допомогти у дослідженні розсекречених документів КДБ 1917-1991 років.

Про це сьогодні під час брифінгу повідомив виконуючий обов’язки голови СБУ Валентин Наливайченко, передає кореспондент ГолосUA.

Відповідно до Указу Президента України від 23 січня цього року СБУ розсекретило документи КДБ, що стосувались українського визвольного руху, політичними репресіями та голодомором в Україні починаючи з 1917 р. До 1991 включно.

Наразі на вивченні знаходиться близько 800 тисяч томів з грифами КДБ “таємно” та “цілком таємно”. Вся ця інформація, відповідно до Указу, стає вільною для доступу усіх громадян. Щоб пришвидшити процес розкриття, СБУ закликає негромадські організації, інститути та студентів взяти безпосередню участь у їх дослідженні. СБУ пообіцяло дозвіл на використання розкритих документів у дипломних та докторських роботах.

Дозвіл для доступу до документів можна отримати, надіславши письмове звернення на ім’я керівника архіву. Вже відкриті архіви у Києві по вул. Ірининська. Незабаром будуть відкриті архіви у Одесі по вул Єврейській, потім у Львові, Донецьку, Сімферополі та Харкові.

“Це долі мільйонів людей, які постраждали під час репресій аж до 1991 рік. І кожен громадянин, кожна сім’я зможуть отримати і доступ до подібної справи, і доступ до усіх документів”, — наголосив В.Наливайченко

 

Читайте также по теме