ГолосUA
16:50 17/09/2010

СБУ займатиметься справою історика Забілого

Служба безпеки України встановлює осіб, які були зацікавлені в отриманні від директора Львівського Національного музею меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого засекречених історичних матеріалів.

Про це сказв голова СБУ Валерій Хорошковський на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

"Кому це було потрібно? Ми розглядаємо декілька версій: чи ми маємо внутрішніх споживачів, чи зовнішніх споживачів. На даний час три вилучені теки пройшли експертизу, в результаті чого з’ясовано, що одна тека містила гриф "Розсекречено", інша тека не була розсекречена, і стосовно документів, які містилися в третій теці, спеціальна комісія не дала згоду на розсекречення. У вилучених матеріалах містяться документи не лише періоду 1930-40-х років, але й матеріали періоду 1973, 1975, 1978 років. І я сумніваюсь, що особи, які фігурують в цих документах або їхні родичі, які ще живі, дали чи можуть надати згоду на оприлюднення документів, оскільки, в разі відсутності такої згоди, СБУ не може надавати дозвіл будь-кому сторонньому знайомитися з архівними матеріалами", — сказав він.

При цьому голова СБУ нагадав, що Р. Забілий є співробітником СБУ. "Тому він чітко ознайомлений і давав підписку про збереження, транспортування, використання секретних документів", — підсумував він.

Нагадаємо, директора меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого 8 вересня затримали у Києві працівники СБУ. Його звинуватили у тому, що він нібито хотів передати третім особам матеріали, що становлять державну таємницю. У Р. Забілого вилучили персональний ноутбук та цифрові носії.

О. Каретнікова />  

Читайте также по теме