ГолосUA
10:09 16/09/2009

СБУ затримала на виїзді з Чорнобильської АЕС вантажівку з радіаційним металобрухтом

Служба безпеки України затримала працівників охорони зони ЧАЕС ГУ УМВС України у Київській області, які допомагали зловмисникам вивезти радіоактивний метал із зони відчуження.

Про це голова прес-служби СБУ Марина Остапенко повідомила на брифінгу, передав кореспондент ГолосUA.

Вона наголосила, що співробітники СБУ затримали зловмисників «на гарячому» — під час вивезення металу через контрольно пропускні пункти «Прип’ять», «Овруч» та «Поліське».

Зокрема, підкреслила Остапенко, було затримано вантажний автомобіль МАЗ, у якому знаходилось 25 тонн металу, зокрема частини БТРів.

За словами речниці СБУ, охоронці з ЧАЕС мали намір реалізовувати небезпечний для здоров’я метал у Києві.

М. Остапенко зауважила, що за даними радіодозіметричної служби СЕС у Київській області, рівень радіаційного забруднення становить 1300 Бета-часток/хв, що в 13 разів перевищує контрольний рівень радіаційного випромінення.

У ході операції затримано 4 працівники батальйонів міліції з охорони радіаційно забрудненої території, власника та водія вантажівки, а також особу, яка супроводжувала небезпечний вантаж на автомобілі.

Прокуратура Київської області порушила низку кримінальних справ за ст. 267 КК України «Порушення вимог режиму радіаційної безпеки».

Наразі затримані перебувають у ізоляторі тимчасового утримання ГУ УМВС України.

О. Оснач

 

Читайте также по теме