ГолосUA
12:46 16/01/2010

Сейсмологи чекають землетрусів на території України

Вся територія України є небезпечною з точки зору сейсмічної активності. Найбільш ризиковані в цьому плані регіони — Крим і Закарпаття.

Про це зазначив заступник директора Інституту геофізики імені С.Субботіна НАН України з наукової роботи Олександр Кендзер.

Директор Інституту запевнив, що “в Україні землетруси відбувалися раніше, фіксуються сейсмічними приладами зараз, і, очевидно, відбуватимуться і в майбутньому”.

"Хотілося б заспокоїти людей, але я цього зробити не можу з однієї простої причини: частина території України, зокрема, західні, південні та південно-західні її регіони належать до так званого сейсмоактивного поясу нашої планети", — відзначив експерт.

Вчений додав, що цими проблемами влада проникається досить серйозно. "В Україні з 2006 року діють нові державні будівельні норми, які, як на мою думку, правильно враховують реальну сейсмічну небезпеку. І далі потрібно лише, щоб ті, хто відповідає за правильне будівництво, враховували ці державні норми", — сказав він.

Кендзер також відзначив, що в Україні на даний час недостатня кількість сейсмічних станцій — лише 36, в той час, як в Швейцарії їх, наприклад, більше 200.

Нагадаємо, до хвилювань з приводу сейсмічної безпеки України підштовхнув руйнівний землетрус на Гаїті, який стався 12 січня.

Підземні поштовхи зруйнували кожен третій будинок в країні і забрали життя, за попередніми оцінками, від 50 до 100 тисяч осіб.

За матерiалами: “Сегодня”

 

Читайте также по теме