ГолосUA
12:58 19/03/2010

Сейсмологи: Ймовірність землетрусу у зоні Вранча, який вплине на Україну, — мінімальна

Українські сейсмологи зводять вірогідність потужного землетрусу у зоні Вранча до мінімуму.

Про це заявив заступник директора інституту геофізики імені С.І.Субботіна НАН України Олександр Кендзера на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

«Румуни не прогнозували коли цей землетрус може відбутися. Вони сказали, що існує ймовірність такого землетрусу. Однак вона є настільки малою, що її треба враховувати лише для будівництва стратегічних об’єктів. Таких як атомні станції та хімічні заводи», — пояснив сейсмолог.

За його словами точну дату землетрусу не можна встановити навіть за найсучаснішими технологіями через те, що землетрус може назрівати до десяти тисяч років.

О.Кендзера зазначив, що його румунські колеги спрогнозували найбільш вірогідний землетрус, який може статися на цій території. Його магнітуда складе 7,8 балів, а самі ж наслідки цього землетрусу будуть у 9-10 балів. У Києві цей землетрус може бути відчутним у 5 балів за шкалою Ріхтера.

“Однак, такий землетрус дуже малоймовірний. Це просто спекуляція щоб зробити якусь сенсацію і від чогось відволікти суспільство”, — наголосив експерт.

Нагадаємо, раніше в пресі з’явилося попередження фахівців Румунського інституту фізики Землі про ймовірність землетрусу. У повідомленні йшлося про те, що у сейсмічній «зоні Вранча» активізувалися підземні процеси. Зона розташована в Карпатах на кордоні України і Румунії. Потужний землетрус може статися будь-коли. На території Румунії прогнозували його силу у 10 балів, до Києва згідно повідомлення мали дійти відголоски у 5 балів.

К.Коваленко

 

Читайте также по теме