ГолосUA
11:37 15/01/2009

Секретаріат Президента назвав свою «обгрунтовану» ціну на російський газ

Українська сторона у переговорному процесі про співробітництво у газовій сфері надала російській стороні кілька варіантів розрахунків ціни на газ і транзитної ставки на основі економічного обґрунтування у порівнянні з реально існуючими цінами у країнах Центральної і Західної Європи.

Про це заявив уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомили у прес-службі Президента.

Він наголосив, що при розрахунку насамперед враховувалися ті країни, які є технічно і географічно близькі до нашої держави за умовами імпорту, транзиту та зберігання газу.

При формуванні цінової пропозиції українська сторона виходила з домовленостей, досягнутих Президентами України та Росії у лютому 2008 року, підписаного керівниками урядів двох країн Меморандуму та угоди, підписаної керівництвом компанії «Нафтогаз України» та «Газпромом» про трирічний період поступового переходу до ринкових цін на газ для України та транзитну ставку.

«Враховуючи ці домовленості, економічно обґрунтована базова ціна у першому кварталі 2009 року має коливатися від 192,6 долара за тисячу кубічних метрів газу при транзитній ставці у 2,2 долара до 218,8 долара при ставці у 2,47 долара», — наголосив уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки.

«При цьому не враховувалися існуючі до 31 грудня минулого року пільги у ціновій політиці щодо поставок російського природного газу: близько 50 відсотків на ціну за газ та транзитну ставку».

За словами Б.Соколовського, українська сторона готова відкрито та прозоро пояснити і обґрунтувати кожну цифру на основі реальних цінових параметрів, зафіксованих у відповідних контрактах, існуючих між  «Газпромом» та газовими компаніями європейських країн.

«Водночас хочу зазначити, що російська сторона у переговорному процесі пропонує Україні ціну, що суперечить економічному обґрунтуванню та здоровому глузду», – підкреслив Богдан Соколовський.

«Без сумнівів, якщо прийняти за основу ціну у 235 – 250 доларів, яку пропонує російська сторона, то транзитна ставка має складати приблизно 3,6 – 4 долара. Проте тоді російська сторона має відверто оголосити про відмову від усіх попередніх домовленостей щодо співпраці у газовій сфері». 

Читайте также по теме