ГолосUA
12:00 10/11/2008

Секретаріат Президента та уряд хочуть рятувати гірничо-металургійний комплекс України

Секретаріат Президента і прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко розробили меморандум порятунку гірничо-металургійного комплексу (ГМК) України від світової економічної кризи.

Як повідомив кореспондент Голос.UA, про це сьогодні під час засідання круглого столу з представниками гірничо-металургійного комплексу заявила прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

«Цим меморандумом всі гілки влади беруть на себе зобов’язання направляти фінансові ресурси, які отримає Україна, у ті галузі, які можуть бути споживачами металопродукції, а також не дати суттєво зменшитися виробництву у цій галузі», — сказала прем’єр.

Вона відзначила, що у світі темпи зниження виробництва продукції гірничо-металургійного комплексу сягають 20%, а в Україні — 5-9%. Проте це зниження відбувається надзвичайно швидкими темпами, зазначила прем’єр-міністр України. Саме тому меморандум передбачає певні кроки порятунку цієї галузі.

Зокрема, для стабілізації ситуації та рекапіталізації гірничо-металургійного комплексу планується залучення коштів, які нададуть потужні фінансові організації; уряд і Нацбанк відновлять платоспроможність Промінвестбанку; суттєво знизяться тарифи на електроенергію та на перевезення вантажів Укрзалізницею; уряд звернеться до Національного банку з проханням розроблення програм кредитування для ГМК; відбудеться повернення податку на додану вартість; збільшиться термін повернення валютної виручки до 365 днів.

Для закріплення цієї «системи порятунку» передбачено внесення відповідних змін до законодавства.

Також Прем’єр-міністр підкреслила, що кроків у відповідь уряд очікує і від представників ГМК. Власники підприємств ГМК повинні організувати роботу таким чином, щоб виробництво продукції продовжувалося, а також збереглися робочі місця, заробітня плата працівників та соціальні видатки.

 

Читайте также по теме