ГолосUA
12:35 17/08/2009

Секретаріат Президента заявляє про ймовірність зриву виборів

Можливо, буде зрив виборів у разі подолання вето на зміни до закону про вибори Президента.

Про це журналістам на прес-конференції повідомив заступник голови Секретаріату Президента Ігор Попов.

Відповідаючи на питання журналістів, він сказав, що зараз ще не видане рішення про накладання вето Президента на зміни до виборчого закону, проте зазначив, що з боку Президента є дуже багато зауважень до цього документа.

Попов повідомив, що Ющенко готує пропозиції до цього законодавчого акту і їх буде багато.

За словами посадовця, «сьогодні або завтра ви їх побачите» і народні депутати матимуть час, щоб з ними ознайомитися до проведення позачергової сесії парламенту, яка запланована на п’ятницю.

Попов зауважив, що в ідеальному варіанті профільний парламентський комітет мав би розглянути пропозиції Президента до виборчого закону і в п’ятницю внести їх на розгляд ВР, а народні депутати, у свою чергу, повинні були б їх підтримати. Проте він прогнозує, що насправді жодна з пропозицій Президента підтримана не буде, і силами союзників із фракцій БЮТ і Партії регіонів президентське вето буде подолане.

Посадовець підкреслив, що у разі подолання вето на цей закон на нас чекає надзвичайно брудна виборча кампанія з биттям агітаторів, війнами у судах і з іншими непередбачуваними ситуаціями. За його словами, однією з найбільших проблем майбутньої кампанії у такому разі будуть списки виборців. Заступник голови Секретаріату Президента пояснив, що, швидше за все, реєстр виборців не вдасться підготувати вчасно, і президентські вибори проводитимуться, як і раніше, на основі списків виборців. Він сказав, що у такому разі списки будуть дуже поганої якості, безпосередньо в день виборів будуть десятки або сотні тисяч прізвищ додаватися в ці списки, і оскаржити такі дії буде практично неможливо. За словами Попова, в результаті цих дій після оголошення результатів виборів можливі міжнародні скандали і акції протесту. У такому разі, заявив він, легітимність новообраного Президента буде надзвичайно сумнівною.

Попов також наголосив, що, враховуючи подібні сценарії, було б краще, якби вибори Президента проводилися на основі старого виборчого закону, а не з тими змінами, які зараз вносять народні депутати. За його словами, головною метою таких змін є прагнення представників БЮТ і Партії регіонів усунути своїх політичних конкурентів і провести ці вибори практично «на двох».

За матеріалами: ”Главред”

 

Читайте также по теме