ГолосUA
10:53 07/05/2010

Семиноженко пропонує запровадити державне замовлення на виготовлення вітчизняних вакцин

В Україні необхідно впроваджувати державне замовлення на виготовлення якісних вітчизняних вакцин.

Про це заявив Віце-прем’єр-міністр Володимир Семиноженко під час наради з питань вакцинації та захисту населення від інфекційних хвороб, повідомили у прес-службі уряду.

В Україні профілактичне щеплення проходять у середньому 80% дітей, у той час як для формування популяційного імунітету необхідно досягти показника щонайменше у 95%. Серед основних причин ситуації, що склалася, учасники наради відзначили недостатнє фінансування програм із закупівлі вакцин, яке у 2009 році становило лише 60%, і зростання недовіри в суспільстві до вакцинації. За таких умов українське суспільство може виявитися беззахисним перед спалахами інфекційних хвороб.

Віце-прем’єр-міністр наголосив на необхідності розроблення комплексних рішень, спрямованих на підвищення рівня захисту населення від інфекцій і зміцнення суспільного здоров’я в цілому. «Ми маємо усвідомити, що тут немає вільного ринку, а є державна політика», — відзначив він.

За підсумками наради прийнято рішення підготувати у місячний строк концепцію державної цільової програми щодо розробки, впровадження, виробництва і забезпечення населення імунобіологічними препаратами. «Це треба нарешті зробити», — підсумував Віце-прем’єр-міністр.

У нараді взяли участь Міністр охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України, представники провідних наукових установ МОЗ і Академії медичних наук України.

 

Читайте также по теме