ГолосUA
18:45 29/09/2009

Середній клас в Україні — не більше 20%

За оцінками експертів, до середнього класу в Україні належить не більше п’ятої частини населення. Деякі аналітики взагалі не виділяють в Україні представників середнього класу. Водночас у розвинених країнах цей прошарок становить 60-70%. /> Середній клас у розвинених країнах виконує важливі соціальні функції. Зокрема він виступає у ролі соціального стабілізатора, підтримуючи еліти і захищаючи малозабезпечені верстви населення. Середній клас – це також чи не найбільший прошарок економічних донорів, що вчасно сплачують податки і є значною споживчою групою. Окрім цього, середній клас активно береже і поширює цінності та традиції своєї країни.

В Україні портрет представника середнього класу вимальовується досить примарно. Загальними критеріями у Європі, за якими зазвичай визначають належність до цієї групи є, наприклад, середній рівень доходу. У розвинених європейських країнах представник середнього класу отримує близько 2 тис. доларів на місяць. Важливими є також вища освіта та відповідний доходові стиль життя – можливість провести відпустку закордоном, наявність власного житла та авто тощо. Принциповою складовою є також соціальна активність – наприклад, участь у громадських організаціях.

За словами економіста Євгенії Ахтирко, якщо у розвинених країнах Європи до середнього класу належать люди з середнім рівнем доходу, то в Україні до цієї категорії належать ті, чия зарплатня значно перевищує середню.

Водночас експерт Центру антикризових досліджень Олександр Гриневич запевняє: в Україні до середнього класу варто зараховувати не за рівнем доходу, а за обсягом споживчих благ. 

«Оскільки в Україні ці блага дорожчі, аніж у Європі, до українського середнього класу треба застосовувати вищу межу середнього доходу – в середньому 3 тис. доларів на місяць», – каже він.

На думку директора Центру соціальних досліджень «Софія» Андрія Єрмолаєва, європейського середнього класу в Україні немає. Хоч деякі українці з рівнем своїх доходів можуть відповідати європейському середньому класові, більшість із них є соціально пасивними. 

«Соціологи спостерігають певний феномен: навіть якщо використовувати суто економічні параметри, то виявляється, що за рівнем доходу ми отримуємо впливову соціальну групу. Проте з точки зору політичних вподобань, вони демонструють пролетаризованість свідомості, бо виступають переважно за популістські підходи, притаманні нижчому прошарку суспільства», – додає політолог.

За даними Інституту соціології НАН України, до середнього класу себе зараховує майже третина українських громадян. Але експерти радять не перебільшувати – за їхніми оцінками, середній клас в Україні становить не більше п’ятої частини населення. Якщо зараховувати до середнього класу не лише за економічними критеріями, а зокрема за участю у громадській діяльності, таких в Україні, кажуть соціологи, – не більше 3%.

За матеріалами Радіо Свобода

 

Читайте также по теме