ГолосUA
11:42 17/02/2009

Сертифікат із результатами вступного тестування скоро «відімре»

Сертифікат про результати зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) може незабаром бути замінений на винятково електронну базу результатів. Про це під час наукової конференції журналістам повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук.

«Ми змінюємо підхід до самого сертифікату, оскільки удосконалюється електронна система фіксації результатів ЗНО. У перспективі, ми сподіваємось, сертифікат відімре, і ми користуватимемось лише електронною базою даних», — сказав він.

Він наголосив, що у 2009 році сертифікати стануть єдиною перепусткою для всіх абітурієнтів до вищих навчальних закладів.

«При цьому лише дві категорії можуть обирати, чи складати їм ЗНО, чи традиційний іспит: це громадяни, які мають статус інвалідів, а також військовослужбовці, які у 2009 році закінчили службу в лавах Збройних сил України», — підкреслив Ігор Лікарчук.

За словами директора УЦОЯО, цьогоріч вступна кампанія «докорінно відрізнятиметься» від попередньої.

«Насамперед тим, що було майже ліквідовано будь-які умови для того, аби вищі навчальні заклади могли запроваджувати додаткові вступні випробування, а також аби вони надавали абітурієнтам якісь преференції, не передбачені українським законодавством», — наголосив Ігор Лікарчук.

Ігор Лікарчук додав, що впровадження когнітивного тесту (оцінювання здібностей абітурієнта) у систему ЗНО можливе не раніше 2010-2011 рр.

«Якщо це буде зроблено раніше, це буде дилетантство і абсолютно непрофесійний підхід», — наголосив він.

Нагадаємо, до завершення реєстрації на зовнішнє незалежне тестування залишається 15 днів. Останній день реєстрації — 3 березня. Наразі кількість зареєстрованих складає 247662 випускників. 

Читайте также по теме