ГолосUA
15:47 02/09/2009

Шахта ім. Горького заявляє про загрозу затоплення частини Донецька

«Шахта імені Максима Горького» заявляє про загрозу затоплення значної частини території Донецька через аварійний стан водовідливних комплексів.

Про це сказано в повідомленні прес-служби шахти.

"У зв’язку з необхідністю усунення аварії на території товариства "Донецьккокс", випадками аварійних зупинок обладнання шахти, що почастішали, й можливих екологічних наслідків для регіону в цілому 28 серпня 2009 року керівництво підприємства направило лист донецькому міському голові Олександрові Лук’янченку з проханням про сприяння в вирішенні питання про зняття обмеження в електроспоживанні в години ранкового й вечірнього максимумів", — сказано в повідомленні.

З відомостей прес-служби, 12 серпня 2009 року на території компанії "Донецьккокс" стався витік води.

Після розкриття скидного колектора шахтних вод шахти "Центрально-Заводська" було виявлено численні витоки через корозію трубопроводу, строк експлуатації якого становить близько 50 років.

У повідомленні зазначається, що проведення ремонтно-відбудовчих заходів у місці аварії можливе лише при повній зупинці водовідливного комплексу шахти "Центрально-Заводська", у цьому випадку обладнання шахти ім. М. Горького не зможе забезпечити відкачку сумарного припливу води.

"Тому що в години ранкового й вечірнього максимумів енергосистеми обмежене споживання електроенергії, то цей додатковий приплив води може призвести до затоплення горизонтів шахти Горького й значної території міста Донецька", — зазначив директор шахти ім. Горького Ціоненко.

Повідомляється також, що ситуація погіршується через те, що спрацювання обладнання водовідливного комплексу шахти давно досягло своєї межі, і через корозію металу й відкладення солей водовідливні стави перебувають в аварійному стані.

Фінансування підприємства здійснюється державою на вкрай низькому рівні — коштів недостатньо не тільки для заміни застарілого обладнання й водопроводів, але й погашення заборгованості за спожиту електроенергію.

Шахта ім. Горького здана в експлуатацію в 1962 році, являє собою комплекс із 3 шахт, 2 з яких (шахта Ц-Заводська, шахта №11) працюють тільки у водовідливному режимі.

Максимальний загальний обсяг відкачуваної води за 3 шахтами становить 1 598 м3/година. /> Шахти збиті між собою гірничими виробками й об’єднані в одну спільну виробничу схему.

Загальний обсяг відкачуваної води за 3 шахтами становить: максимальний — 1598 м3/година, нормальний — 1523 м3/година, що змушує утримувати 7 потужних водовідливів, які виключають підтоплення центральної частини міста, сусідніх шахт, які мають між собою гідрогеологічний зв’язок.

Нагадаємо, Держгірпромнагляд визнав незадовільною роботу Мінвуглепрому з закриття вироблених шахт.

Зокрема, недотримання проектів закриття шахт збільшило ймовірність підтоплення об’єктів Донецького метрополітену й просідання території Будьоннівсько-Пролетарського району Донецька.

Зараз у межах міста підтоплено вже 1 090 гектарів, триває підтоплення житлового масиву Павлівський у Краснодоні.

За матеріалами «Українських новин».

 

Читайте также по теме