ГолосUA
07:05 12/04/2010

Шахти зобов’язали знову сплачувати внески до Пенсійного фонду

Державні вугледобувні підприємства втратили право не відраховувати до Пенсійного фонду та інших соціальних фондів внески при виплаті зарплат шахтарям. 

Про це повідомило джерело у Генеральній прокуратурі України.

За словами співрозмовника, Окружний адміністративний суд Києва ще 6 квітня скасував відповідний протокол уряду Юлії Тимошенко №70 від 29 жовтня 2009 року. «Суд задовольнив позов Генпрокуратури, у якому стверджувалося, що відстрочення виплат надається держшахтам всупереч закону, — сказав він. 

Міністр праці і соціальної політики в Кабінеті міністрів Ю. Тимошенко Людмила Денисова впевнена, що уряд Ю. Тимошенко не здійснював нічого протизаконного. «Надання відстрочки дозволило держшахтам зберегти робочі місця і виплачувати зарплати. Недонадходження до Пенсійного і соціальних фондів були невеликими, і їх компенсували з державного бюджету», — зазначила вона. 

При цьому наступник Л. Денисової протилежної думки. «Безумовно, бюджет допомагав, але борги залишилися. Наприклад, фонду з тимчасової втрати працездатності на виробництві не вистачає колосальних коштів на виплати шахтарям з регресних ризиків. Тому лукавлять ті, хто говорять, що відстрочка не мала наслідків», — заявив міністр праці та соціальної політики Василь Надрага. 

За його словами, через надання пільг недонадходження до Пенсійного фонду склали 2,2 млрд. гривень, до соцфондів — від 100 млн. гривень до 500 млн. гривень. 

Як повідомляв ГолосUA, державні шахти Луганської та Донецької областей у 2009 році не переказали до Пенсійного фонду 1 млрд. гривень, до фонду страхування від нещасних випадків — 370 млн. гривень.

За матеріалами: Коммерсант-Украина

 

Читайте также по теме