ГолосUA
07:31 18/03/2009

Шамшур терміново вилетів до Києва із США

Сьогодні вранці до Києва з Вашингтона прибуде посол України в США Олег Шамшур, написало видання Дело. /> Кандидатуру О.Шамшура на посаду голови Міністерства закордонних справ вчора вніс Президент Віктор Ющенко

"Мета мого візиту — зустрітися з керівництвом усіх фракцій Верховної Ради і просити їх підтримати мою кандидатуру на посаду міністра закордонних справ" — повідомив “Делу” дипломат.

"Звичайно, Президент повідомив мені про свою пропозицію, я її прийняв, але про стратегічне бачення того, як має розвиватися МЗС і зовнішньополітичний курс України, якщо МЗС очолю я, ми ще не говорили" — заявив О.Шамшур.

Крім того, в інтерв’ю виданню він наголосив, що є прихильником євроінтеграції України.
 "Я прихильник європейської інтеграції, це ні для кого не секрет, і сподіваюся, що незабаром Україна вступить до НАТО, а стосовно вступу — я б не став зараз називати конкретних дат.

Дипломат, разом з тим, не зміг оцінити свої шанси на успіх.
"Я буду робити все можливе, щоб переконати депутатів проголосувати за мене" — сказав О.Шамшур.

Як повідомило “Дело”, доля О.Шамшура залежить лише від домовленостей щодо пакетного голосування за перестановку в уряді. До пакету, який має бути внесений у четвер до порядку денного Верховної Ради, увійдуть п’ять міністерських крісел — віце-прем’єра з ПЕК (Віталій Гайдук) віце-прем’єра з регіональної політики (Олександр Мазурчак) міністра фінансів (Анатолій Мярковський або Сергій Тігіпко) міністра закордонних справ (Олег Шамшур) міністра юстиції (Віктор Шемчук).

Якщо ж пакетне голосування буде провалено, поодинці, зазначає видання, О.Шамшур не має шансів очолити відомство. Заступник голови фракції БЮТ у парламенті Андрій Кожем’якін не виключив, що вже в четвер у Верховну Раду буде внесено такий пакет, і дав зрозуміти, що прізвище О.Шамшура серед інших може в ньому опинитись.

Джерела в НУ-НС заявили “Делу”, що кандидатуру нинішнього посла України в США можуть використовувати як предмет торгів під час затвердження кандидата на пост глави Мін’юсту.

За інформацією “Дела”, згоди по одному з п’яти претендентів на Мін’юст до сих пір досягнуто не було. Адже спочатку керівник фракції НУ-НС у парламенті Микола Мартиненко досить жорстко відмовився підтримати О.Шамшура.
"Фракція буде наполягати на кандидатурі Тарасюка" — відзначив М.Мартиненко.

Останній же фактично відмовився від своїх амбіцій на користь колеги із США. Його оцінку О.Шамшура процитував А.Кожем’якін, зокрема зазначивши, що "Борис Іванович охарактеризував нам цю людину як професіонала”.

 

Читайте также по теме