ГолосUA
09:14 13/08/2010

«Shell» просить Мінтопенерго змінити правила видобутку сланцевого газу

«Shell» інвестуватиме у видобуток в Україні сланцевого газу тільки за умови внесення змін до правил його видобутку.

Про це сьогодні повідомило українське видання.

В компанії заявили, що мають намір інвестувати в цей сегмент, тільки якщо буде пропонуватися велика територія під розробку, продовжено термін ліцензії та введені податкові пільги. У Мінпаливенерго готові ініціювати всі ці зміни.

Сланцевий газ, що складається в основному з метану, видобувається на родовищах сланцю і сланцевих пісків. Найбільше його видобуток розвинута в США і Канаді. За оцінками Нацагентства з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів, запаси цього газу в Україні становлять 2 трлн кубометрів. Собівартість його видобутку в три рази вище, ніж природного газу ($ 200-280 за тисячу кубометрів).

Менеджер зі зв’язків з державними органами влади «Shell Ukraine Exploration and Production» Олексій Татаренко вчора заявив, що інвестори не зацікавлені у видобутку сланцевого газу в Україні через те, що їм пропонуються занадто маленькі площі для розробки. "Площа ділянки для розробки законодавчо обмежується 500 кв. М", — відзначив він. На думку пана Татаренко, необхідно збільшити і ліцензійний термін на розробку — з 25 до 30 років, а також надати компаніям-видобувачам податкові пільги і знизити рентну плату. Зараз плата складає 50-200 грн за тисячу кубометрів. Джерело в «Shell» повідомило, що без внесення всіх цих змін компанія не збирається брати участь у видобутку сланцевого газу в Україні.

Нагадаємо, раніше міністр палива і енергетики Юрій Бойко повідомив, що веде переговори про створення спільного підприємства з голландською «Shell» та американській «ExxonMobil» з видобутку сланцевого газу на території країни. Пан Бойко тоді відзначив, що угоди з розробниками можуть бути підписані до кінця року. У Мінпаливенерго очікують, що через три-чотири роки обсяг видобутку суміші вугільного метану і сланцевого газу досягне рівня 7-10 млрд кубометрів на рік. У квітні одна з найбільших світових нафтових компаній — «Total» — повідомила про підписання угоди з EuroGas про оцінку запасів родовищ сланцевого газу в Західній Україні.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина />  

Читайте также по теме