ГолосUA
11:46 06/11/2008

Шевченко: у вимогах Нацради до іноземних каналів немає політики

 Нацрада російські канали не карала. Це термінологія, яка нав’язана українськими політиками, які намагалися політизувати цю тему. /> Про це в інтерв’ю Радіо “Свобода” заявив голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко.
Шевченко наголосив, що у вимогах Нацради “немає політики”.
“Ми говоримо про рекламу, про захист авторських прав, про право споживачів, про закон про кінематографію, про захист суспільної моралі”, — пояснив голова Нацради.
“Ми ведемо мову про те, щоб зарубіжні канали, коли вони входять в український ринок, бути в однакових економічних умовах із нашими телеканалами, — акцентує Віталій Шевченко, — І тим паче, щоб вони не “вимітали” з України мільйони доларів реклами, тим часом принижуючи наш інформаційний ринок і в умовах нерівної конкуренції, створюючи економічні проблеми для наших мовців”.
Шевченко назвав знаковим рішення Нацради заборони кабельним операторам України транслювати канали, неадаптовані до українського законодавства.
“Російські канали, щодо яких було найбільше розмов і суперечок, прислухалися до наших порад”, — констатує він.
“Це може бути початок великого процесу, коли зарубіжні мовники погодилися, що Нацрада висувала щодо них справедливі вимоги, і готові далі працювати у нашому правому полі відповідно до вимог українського законодавства”, — вважає Шевченко.
Коментуючи намір ВР Криму звернутися до КС щодо конституційності згадки у рішенні Нацради Європейської конвенції про трансграничне телебачення, Віталій Шевченко зазначив — “Конвенція згадана і в нашому законодавстві. Багато норм конвенції ми вже вписали в наше законодавство. Тому ми синтетично зважуємо всі норми і свого законодавства, і європейські підходи, адже ми туди рухаємося і обираємо оптимальні правові варіанти”.
Нагадаємо — Нацрада з питань телерадіомовлення своїм рішенням від 1 жовтня 2008 року зобов`язала кабельних операторів припинити ретрансляцію неадаптованих до законодавства України програм.

 

Читайте также по теме