ГолосUA
19:08 25/01/2011

Ще один фігурант у справі Тимошенко намагався втекти до Чехії

Слідом за екс-міністром економіки Богданом Данилишиним до Праги мав намір втекти директор фірми «ІСС Україна», через яку уряд Юлії Тимошенко закупило санітарні автомобілі за завищеними цінами.

Як повідомило українське видання, 16 січня 2011 міліція затримала директора фірми «ІСС Україна», який за допомогою махінацій у 2007 — 2009 роках продав державі цілий парк санітарних автомобілів за завищеною ціною. Раніше у зв'язку з постачанням цих машин було порушено кримінальну справу.

Директора фірми «ІСС Україна» затримали в неділю 16 січня о 20:00 по дорозі в аеропорт. На цей вечір у нього був заброньований авіаквиток до Праги. При цьому, квиток був узятий тільки в один кінець, що може вказувати на те, що директор «ІСС Україна» не збирався повертатися назад в Україну.

Бігти комерсанту було від чого. За поставку державі 27 санітарних автомобілів за завищеною ціною проти нього було порушено кримінальну справу за статтею 191 УК ч. 5, яка передбачає термін ув'язнення від 7 до 12 років.

Постанова про порушення кримінальної справи було видано слідчим МВС у січні цього року, хоча історія скандального закупівлі санітарних автомобілів, яка була частково предметом розслідування іноземних аудиторів, які вивчали діяльність уряду Тимошенко, бере початок у 2006 році.

Так, ще в грудні 2006 року постановою Кабінету міністрів Віктора Януковича була затверджена Державна програма «Репродуктивне здоров'я нації» на період до 2015 року, якою передбачено зниження смертності немовлят на 20%. Для цих цілей і була передбачена закупівля реанімобілів та сучасного обладнання (апарати для штучної вентиляції легенів, інкубатори, нейросонографія, лампи для фототерапії, лабораторне обладнання, інше) для неонатологічних відділень.

У листопаді 2007 року була опублікована інформація про проведення тендеру на закупівлю 27 реанімобілів з медичним обладнанням за державні гроші.

За даними слідства, директор «ІСС Україна» взяв участь у конкурсі, для чого надав до тендерного комітету Міністерства охорони здоров'я завідомо неправдиві відомості про відповідність реанімобілів та медобладнання в них, які він мав намір поставити державі, виставленим технічним вимогам.

Це дозволило комерсанту назвати ціну постачання в розмірі 12,3 млн. грн., Яка виявилася найнижчою в порівнянні з пропозиціями інших учасників конкурсу.

Сторони уклали договір і вже 28 грудня 2007 року державне підприємство «Укрмедпостач» в інтересах Міністерства охорони здоров'я практично відразу перерахував на розрахунковий рахунок «ІСС Україна» 12,3 млн. грн як 100% передоплати. У той же день директор ТОВ «ІСС Україна» перерахував ці гроші на рахунок третьої фірми ТОВ «Техностар XXI», звідти вони повернулися через кілька днів і були конвертовані в євро (1612 098,26 євро).

Після того, як валюта була на руках, компанія «ІСС Україна» перерахувала кошти на рахунки двох підприємств Invest Consalting Center (Англія) і Legal Busines Consultans LTD (Англія).

Через два місяці підприємство Legal Busines Consultans LTD поставило «ІСС Україна» 27 санітарних автомобілів, які за своїми технічними характеристиками не відповідали вимогам тендерної документації. У той же день директор цієї фірми передав зазначені автомобілі на зберігання в ДП «Укрмедпостач», а потім — влітку 2008 року — укомплектував вказані автомобілі медичним обладнанням.

Влітку 2008 року відбулася перевірка робочою групою МОЗ відповідності поставлених 27 автомобілів санітарних «Рено Мастер» медико-технічним вимогам та умовам договору. У результаті було встановлено, що реанімобілі з обладнанням не відповідають вимогам, і не можуть бути прийняті до експлуатації.

Як відзначають в МВС, директор комерційної структури не збирався повертати гроші «Укрмедпостачу» і в травні 2009 року створив фірму «Евроспецтранс». Менеджер вніс 27 автомобілів «Рено Мастер» до статутного фонду цього товариства.

Нагадаємо, в 2009 році всі цих санітарні машини через фірму Lakshmi Avto були продані Міністерству з надзвичайних ситуацій за ціною 799 тис. грн. за кожний автомобіль. При цьому фірма «ІСС Україна» платила за кожну машину в три рази менше — по 242 тис. грн.

За рішенням суду 19 січня 2011 директору компанії «ІСС Україна» громадянину Хорватії було обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

За матеріалами: Дело

Читайте также по теме