ГолосUA
09:22 11/07/2010

Щоб купити квартиру, киянам треба працювати 20 років

Через поки що низький рівень доходів киянам необхідно працювати та заощаджувати не менше 20 років на нову квартиру.

Такий підрахунок засвідчило дослідження Міжнародного агентства нерухомості "Gordon Rock", повідомила прес-служба компанії.

Так, згідно дослідження, жителям Берліна для придбання типової квартири буде потрібно всього 3 роки, жителям найбільших міст США і Канади — не більше 6 років, жителям більшості європейських столиць — від 7 до 14 років, жителям Лондона, Парижа, Рима, Токіо, Сіднея , Києва, Москви, Санкт-Петербурга — до 20 років, а жителям Сінгапуру — анти-рекордні 36 років. Жителям російських міст-мільйонників для покупки типової квартири необхідно опрацювати від 10 до 14 років, тобто як і більшості європейців, і менше ніж москвичам і петербуржцям.

За оцінками "Gordon Rock", для придбання типової квартири рекордно короткий термін необхідний жителям Берліна — тільки 3 роки. Це обумовлено тим, що берлінці можуть купити нерухомість за ціною до 1.000 доларів за квадратний метр — значно нижче, ніж в інших європейських столицях.

Термін, який необхідний для покупки типової квартири жителям інших столиць Європи, істотно триваліший, ніж для берлінців. Разом з тим, досить короткі терміни будуть потрібні жителям Риги (6.8 років), Хельсінкі (7.1), Таллінна (7.9), Брюсселя (8.0), Копенгагена (8.3), Лісабона (8.4), Відня (9.3) і Осло (10.0 років) .

І все-таки більшість найбільших міст Європи має значення показника в діапазоні від 10 до 14 років. А для самих дорогих столиць Європи термін ще триваліше — Лондон (16.4), Париж (19.0) і Рим (20.9 років).

На жаль, тривалий термін характерний і для Москви (17.2), Санкт-Петербурга (15.9) і Києва (20.1). «Основна причина полягає в тому, що середній рівень заробітної плати жителів цих мегаполісів поки істотно нижче європейського рівня», — сказано в дослідженні.

Але навіть ці нешвидкий показники виглядають «нормальними» у порівнянні з терміном у 36 років — саме стільки належить відпрацювати звичайному жителю Сінгапуру для придбання типової квартири.

А в США і Канаді показники кращі європейських і поступаються лише «рекордного» Берліну: Майамі — 4.0 роки, Монреаль — 5.2, Нью-Йорк — 5.7, Лос-Анджелес — 5.9 років.

Згідно з дослідженням "Gordon Rock", показники російських міст-мільйонників виглядають відносно непогано і знаходяться декілька вище середньоєвропейського рівня: Єкатеринбург — 10.4 років, Омськ — 10.8, Челябінськ — 11.6, Ростов-на-Дону — 12.0, Пермь — 13.1, Новосибірськ — 13.4, Нижній Новгород — 14.3, Самара — 14.6. Середня заробітна плата у великих російських містах нижча, ніж Європі, але і вартість нерухомості відносно невелика. За умови успішного виконання планів російського уряду на подальше підвищення середнього рівня заробітної плати та за умови реалізації державної програми «Доступне житло» — в найближчі роки цілком можна розраховувати на істотне поліпшення показників. І успішні приклади в російських регіонах є вже і зараз — наприклад, в Калузі.

 

Читайте также по теме