ГолосUA
14:52 07/01/2011

Щоб не допустити повторення банківської кризи треба повністю відмовитися від валютного кредитування — Сугоняко

Українська банківська система вже 2 роки знаходиться у кризі здебільшого через наявність величезного боргу українських позичальників перед банками.

Про це в коментарі українському виданню заявив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

За словами банкіра, зараз можна говорити про функціональну неспроможність української банківської галузі кредитувати економіку. А причини цього явища у тому, що сьогодні в українській економіці божевільні обсяги боргів перед банками. “Більше того, ми бачимо, що ці борги від девальвації шалено зросли. Наші позичальники отримали штучний борг у розмірі як мінімум 180 мільярдів гривень. А деякі вчені вважають, що він дорівнює 500 мільярдам, а це половина ВВП. Питання — як позбавиться від цього додаткового боргу, який у 6 разів перевищує обсяг податку з прибутку, сплаченого всіма підприємствами в 2009 році”, — зауважує він.

Крім того, О. Сугоняко наголосив, що протягом двох років стагнують всі основні показники системи. Тільки відсотків 20% кредитів — це кредитування виробництва, все інше це імпорт. “На мій погляд, нами було допущено кілька стратегічних помилок. Перша — це доларизація нашої банківської системи .. Адже наявність двох валют рве грошову систему, наявність долара підриває довіру до гривні, з якою він конкурує. У першу чергу, необхідно думати про вирішення цієї проблеми. Вирішувати скільки потрібно часу для того, щоб повністю піти від системи валютного кредитування”, — додав він.

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме