ГолосUA
08:12 07/10/2010

Щоб збалансувати Пенсійний фонд, треба стримати зростання пенсій — економіст

Альтернативою підвищенню пенсійного віку може бути стримування зростання пенсій та зменшення максимальних пенсій.

Таку точку зору висловив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь у коментарі кореспонденту ГолосUA.

«Альтернативні шляхи – різноманітні методи обмеження зростання пенсій. Єдине, що ми маємо зробити – це не нарощування. Треба переглянути механізми індексації та нарахування пенсій, особливо це стосується не загальної, а додаткової системи», — сказав він. За словами фахівця, видатки також можна зменшити шляхом зменшення максимальних пенсій. 

Ці заходи можуть допомогти покрити видаткову частину Пенсійного фонду доходною , принаймні, на 80%, зауважив експерт.

Водночас він додав, що інший шлях збалансування Пенсійного фонду, а саме збільшення його доходів, є на сьогодні неприйнятним. Адже за загальної схемою оподаткування ставка податку у Пенсійний фонд в Україні і так доволі велика – це 34% від працедавців плюс 4% з працівника. Ця ставка є більшою, ніж у багатьох інших країнах. «Відповідно, підвищувати її надалі – це означає ще більше заганяти зарплати у тінь», — підкреслив О. Жолудь.

Нагадаємо, за інформацією віце-прем’єра з економіки Сергія Тігіпка, дефіцит Пенсійного фонду в 2008 році становив 17 млрд. грн., у 2010 році зріс до 26,5 млрд. грн. «У 2011 році, якщо не робити ніяких змін, він буде 37 млрд. грн.», — заявив віце-прем'єр.

І. Носальська

 

Читайте также по теме