ГолосUA
18:36 16/02/2010

Щорічно після аборту у світі помирає 70 тисяч жінок — «круглій стіл»

Щорічно у світі помирає біля 70 тисяч жінок від причин, пов’язаних з абортами, що складає 13% усіх материнських втрат.

Про це йшлося на “круглому столі” на тему: “Медичні, соціальні, психологічні, духовні аспекти штучного переривання вагітності”, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

В Україні в 2009 році померло 4 жінки від ускладнень, пов`язаних з абортом, що склало 3,1% в структурі материнської смертності. “Не дивлячись на те, що штучне переривання вагітності наносить непоправної шкоди здоров’ю, аборт в Україні є легалізованим. Відповідно до декларованих прав людини в Україні жінка самостійно ухвалює поінформоване рішення про переривання вагітності. Після періоду заборони з 1936 року та страшної статистики позалікарняних абортів, він був легалізований в 1955 році. Легалізація аборту передбачала подальше зниження їх кількості шляхом розширення державних заходів заохочення материнства”, — йдеться у повідомленні.

Нещодавно було впроваджено заходи з планування сім’ї, завдяки яким вдалося досягти за останнє десятиріччя зниження кількості абортів майже в три рази. Зниження кількості офіційно зареєстрованих абортів було більш істотним, ніж падіння числа пологів. У 1991-2008 роках число абортів знизилося більш як на 70%, у той час як число пологів — на 40%.

Як зазначалося під час «круглого столу», створення належних умов для реалізації репродуктивної функції є запорукою збереження і відтворення народу, нації, держави. З огляду на це, основною стратегією Міністерства охорони здоров’я є здійснення заходів щодо попередження штучного переривання вагітності шляхом пропаганди здорового способу життя, впровадження засад планування сім’ї з метою профілактики небажаної вагітності.

“Міністерство стурбоване зазначеними проблемами українського суспільства і вважає, що консолідація зусиль різних верств населення, в тому числі релігійних організацій, щодо зниження абортів шляхом їх попередження та виховання високої моралі членів суспільства дасть змогу досягти спільної мети”, — сказано у повідомленні.

 

Читайте также по теме