ГолосUA
10:42 14/04/2010

Щороку близько 10% кандидатам у донори крові відмовляють — МОЗ

У зв’язку із загостренням проблеми інфекційної безпеки донорської крові в Україні щорічно відводяться від кроводачі біля 10% кандидатів у донори і вибраковується більше 5% усієї заготовленої крові.

Про це повідомили у прес-службі МОЗ України.

Також зростає кількість інфікованих осіб серед кандидатів в донори. Із всієї заготовленої донорської крові 57% заготовлюється станціями та центрами служби крові, 41% — відділеннями трансфузіології, біля 2% заготовлюється лікарнями.

МОЗ повідомило, “що вітчизняні препарати плазми крові, що виготовляються у закладах служби крові, програють у якості від зарубіжних і не можуть вважатися абсолютно безпечними в плані передачі інфекцій. Країна вимушена постійно здійснювати закупівлю високовартісних препаратів плазми крові за кордоном, фінансуючи таким чином ці виробництва. Пріоритетом при реорганізації служби крові повинна стати централізація закладів служби крові в регіонах з метою створення керованої, самодостатньої структури, яка зможе гарантувати якість і безпеку заготовленої донорської крові, її компонентів та препаратів плазми крові в необхідних обсягах”.

 

Читайте также по теме