ГолосUA
17:30 13/07/2010

Шоста сесія ВР призвела до кризи парламентаризму — експерт

Шоста сесія Верховної Ради призвела до кризи парламентаризму. />  

Про це сказав директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

«Ця сесія призвела до того, що ми знову спостерігаємо кризу парламентаризму. Парламент втратив свою самостійність і не може сам виконувати свої функції», — сказав Ю. Якименко.

За його словами, ВР вже не може виконувати представницьку функцію, адже спотворена його структура і вона не відповідає волі громадян.

Експерт зазначив, що це пов’язано із індивідуальним переходом депутатів у коаліцію через рішення Конституційного суду і, таким чином громадяни, як голосували за “Нашу Україну – Народну Самооборону” тепер не мають своїх представників у ВР.

Також, за словами політолога, обмежена представницька функція ВР, адже опозиційні депутати позбавлені, навіть, процедурних можливостей впливати на ситуацію в парламенті.

«Не дотримуються регламентні норми щодо представництва у парламентських комітетах, блокується все те, що йде від опозиції», — сказав він.

Законодавча і установча функція ВР, за словами В. Якименка, виконуються через вплив зовнішніх стимулів – коаліція ухвалює всі ініціативи, які йдуть від Президента та уряду, а про самостійну роль парламенту й говорити годі.

«Новообраному Президенту вдалося зробити те, чого не вдавалось зробити Кучмі свого часу, він має підконтрольний парламент, він має людей, які впливають на парламентські процеси і все це зроблено без конституційних змін, просто завдяки перемозі однієї політичної сили парламент перетворився на інститут, який легітимізує всі його ініціативи», — сказав він.

К. Коваленко
 

Читайте также по теме