ГолосUA
17:22 15/01/2010

Штрафні санкції до України за недобір газу Росія відтермінувала, – Соколовський

Росія відтермінувала штрафні санкції до України за недобір газу.

Про це заявив представник Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, коментуючи інформацію, що Росія не скасовувала газових штрафних санкцій щодо України.

«За оперативною інформацією, штрафні санкції в розмірі 8 мільярдів доларів для України просто відтерміновані на час виборів… Вони відтерміновані в порядку надання допомоги одній із кандидаток в Президенти України», — сказав він.

На його думку, Росія може пред’явити Україні претензії за недобір газу у будь-який момент, допоки контракти є дійсними. «І навіть якщо їх скасують, норма цих вимог залишиться в дії, згідно з міжнародним правом», додав Б. Соколовський.

Нагадаємо, сьогодні у ЗМІ з’явилася інформація про те, що, згідно з додатком №1 до газового контракту, підписаним 19 січня 2009 року «Нафтогазом України» і «Газпром щодо купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках, українська та російська сторони зобов’язалися: «Газпром» — продати, а «Нафтогаз» — прийняти в період з 1 січня 2009 року по 31 грудня 2019 природний газ на умовах DAF у кількості 33,51 млрд. куб. м. у 2009 році, 33,75 млрд. куб. м. у 2010 році, а починаючи з 2011 року — 52 млрд. куб. м. щорічно та сплатити за поставлений газ на умовах чинного контракту.

Згідно з пунктом 4 цього додатку, у випадку «протиріччя положень цього Додатку та Контракту діють положення Додатку. Інші умови Контракту залишаються незмінними і обов’язковими для Сторін». Таким чином, згідно з цим пунктом додатку до газового договору, інші умови контракту залишаються незмінними, тобто, мова не йде про скасування штрафних санкцій.

На прохання ГолосUA або спростувати, або підтвердити відповідну інформацію у прес-службі «Нафтогазу України» відповіли: «Навряд чи ми будемо коментувати цю інформацію».

За матеріалами: ІМК

 

Читайте также по теме