ГолосUA
13:20 16/06/2010

Сільгоспвиробники звинуватили Аграрний фонд України у бездіяльності

Сільгоспвиробники звинуватили Аграрний фонд України у бездіяльності.

Таку заяву зробив на прес-конференції у Києві президент Української зернової асоціації Геннадій Новиков, передав кореспондент ГолосUA. />  
“Включення у роботу Аграрного фонду України занадто затягується. Можливо ті, хто в уряді займається цим фондом, не знають, що в Україні почалися жнива, зараз вони йдуть у Криму, а через тиждень почнуться у Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській області, а це вже величезний вал”, — сказав він”.

За словами Г. Новикова, з Криму надійшла інформація, що селяни не можуть включитися у жнива, бо господарства не мають палива. “Немає за що його купити — люди розуміють, що якщо сьогодні віддадуть по 500 гривень за тонну, а по собівартості 800 гривень зерно, то вони вже матимуть збитки”, — повідомив він.

“Тому гарно, що є заява голови аграрного блоку уряду про те, що питання про паливо по новим цінам вирішується, але воно повинно вирішуватися терміново”, — додав він.

Президент Української зернової асоціації висловив декілька пропозицій, як можна вирішити проблему. “Треба сьогодні видати якісь гарантії нафтотрейдерам або нафтопереробним компаніям, щоб вони могли з розстрочкою два-три тижні дати це паливо сільгоспвиробникам, можливо, навіть під гарантії Аграрного фонду”, — зауважив він.

За його словами, Аграрний фонд при цьому повинен терміново починати заставні закупки. “Сьогодні ми з’єдналися з директором Аграрного фонду, він заявив, що ресурс приблизно на два-три тижні роботи є. Тобто, просто необхідна політична воля для включення цих механізмів. Я вважаю, що їх треба увімкнути невідкладно, бо ми просто зірвемо фінансові результати року роботи людей. Це метал можна покласти, і він буде чекати. Зараз люди просто у відчаї. Тому ми прийняли рішення об’єднатися з усіма асоціаціями і звернутися до уряду”, — наголосив Г. Новиков.

Нагадаємо, сьогодні громадські професійні організації АПК України звернулися до прем’єр-міністра Миколи Азарова з вимогою врятувати зернову галузь.

І. Носальська
 

Читайте также по теме