ГолосUA
07:46 08/11/2010

Силовики провели обшук в “Енергоатомі”

 

Головне слідче управління МВС спільно з Генеральною прокуратурою зайнялися розслідуванням справи про незаконне використання коштів Національної атомної енергогенеруючої компанії “Енергоатом”.

 

Про це сьогодні повідомляє українська газета “Дело”. />  

Силовики зацікавилися операціями із закупівлі послуг з ремонту виробничих агрегатів на українських атомних електростанціях.

 

Представники МВС і прокуратури висловили сумніви щодо законності контракту, підписаного “Енергоатомом” з львівським виробничо-господарським центром “Піраміда”, на ремонт агрегатів на Хмельницькій і Рівненській АЕС. Договір на ремонт п'яти роторів і відновлення стрижнів статора електричних машин на атомних електростанціях боку підписали 14 листопада 2009 року. За цією угодою, львівський центр зобов'язався виконати дані роботи на загальну суму в 603,6 млн. грн.

 

Однак після того як “Енергоатом” перерахував частину грошей у сумі 209,3 млн. грн., “Піраміда” до виконання своїх зобов'язань не взялася. Замість цього компанія перерахувала кошти на рахунки інших посередників — компанії “Укрзахіденерго” і “Західноукраїнської енергетичної компанії”. А вже”Західноукраїнська енергетична компанія” уклала контракт на виконання робіт з безпосереднім виконавцем — польською компанією Alstom. При цьому вартість робіт польської компанії з ремонту одного ротора оцінювалася в 32,9 млн. грн., А в самому контракті “Енергоатому” з “Пірамідою” ця сума була прописана в розмірі 150 млн. грн. Практично різниця в майже 120 млн. грн. на кожному з п'яти роторів осідала на рахунках українських посередників.

 

В рамках цього розслідування слідчому управлінню МВС вже вдалося домогтися в Печерському суді Києва арешту рахунків “Західноукраїнської енергетичної компанії”. Крім цього, в офісі дирекції з ремонту НАЕК “Енергоатом”, відповідальної за даний сектор роботи держкомпанії, розташованої в приміщенні за адресою вулиця Жилянська, 108, минулого тижня силові відомства провели обшук. Хто саме його проводив і що шукали, в “Енергоатомі” уточнити так і не змогли.

 

Однак представники “Енергоатому” не заперечують, що однією з причин пильної уваги силових відомств може бути господарська діяльність держкомпанії. Зокрема питання проведення тендерів. “Компанія веде велику господарську діяльність, здійснює великі закупівлі, і це призводить до зацікавленості з боку правоохоронних органів”, — зазначила виконавчий директор “Енергоатому” з юридичних питань та економічної безпеки Наталія Мусевич.

 

Читайте также по теме