ГолосUA
14:23 09/08/2010

Симоненко: Джерела фінансування економіки треба шукати не закордоном, а в Україні

Джерела фінансування економіки треба шукати не закордоном, а в Україні — у кредитних спілках.

Таку думку висловив лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко, повідомила прес-служба політичної сили

«Комуністична партія України виступає за пошук і першочергове використання внутрішніх джерел інвестування української економіки, одним з котрих є кредитні спілки», — сказав П. Симоненко.

За його словами, не секрет, що виплати відсотків по закордонних кредитах, зокрема тих, що взяті в Міжнародного валютного фонду, лежать на плечах в українських платників податків. Саме тому КПУ виступає «категорично проти підсаджування України на кредитну голку, тим більше, що у країні зараз маються власні колосальні джерела для внутрішнього інвестування».

Як приклад П. Симоненко назвав грошові збереження громадян: «53% населення України тримають гроші «в панчохах» у той час, коли їх можна було вкласти у розвиток національної економіки, наприклад, через участь громадян у системі кооперативного кредитування і у кредитних союзах». За його словами, сьогодні світова громадськість використовує таку практику, зокрема, кредитні союзи існують у Франції (90% населення), Ірландії (70% громадян) та США (кредитні активи — 650 млрд. дол.).

«Це ознака того, що банківське кредитування дрібного та середнього бізнесу обходиться дорого, і власники приватного бізнесу віддають перевагу вступу до кредитних союзів на правах пайовиків. Бізнесмену зараз непросто отримати банківський кредит, але ще важче за нього розрахуватися. А пайовики кредитного союзу без зволікань можуть отримати безвідсотковий кредит на модернізацію виробництва або на видачу зарплати найманим працівникам », — пояснив П. Симоненко, додавши, що останнє є особливо актуальним для України, де існують мільярдні заборгованості з виплати зарплати. За словами П. Симоненка, участь у союзному кредитуванні важлива і для фермерських господарств, що потребують коштів на посівну, на закупівлю сільгосптехніки і т.п.

На думку глави КПУ, систему союзного кредитування необхідно підсилювати і відроджувати, щоб у підсумку кредитувати не тільки окремих підприємців, а й «цілі галузі для їх переоснащення і збільшення конкурентоспроможності продукції, що випускається ними. Зросте попит на робочі руки, а значить з’являться нові робочі місця, мільйони наших співгромадян отримають роботу». />  
«Але перш за все, звичайно, необхідно забезпечити всі заходи щодо захисту союзного і кооперативного кредитування, підтягнути до нього державну фінансову підтримку, і міцно захистити законодавчо. Відповідний пакет законопроектів нами вже розробляється», — сказав лідер комуністів.

П. Симоненко переконаний, що реалізація ініціатив Компартії щодо посилення ролі кредитних спілок та захисту їх членів від фінансових афер, буде сприяти одужанню української економіки, відновленню довіри до держави і поліпшенню матеріального становища громадян України».

 

Читайте также по теме