ГолосUA
08:56 18/07/2010

Синоптики обіцяють спад спеки лише після 20 липня

Найближчими днями в Україні очікується спекотна і суха погода. Окрім західних областей та Криму температура вдень сягатиме +35… +37 градусів. Лише на півдні та заході в понеділок можливі короткочасні грозові дощі з градом і шквалами до 15-20 м/с.

Трохи "похолодає" — до +25… +30 градусів – лише після 20 липня. Сильних опадів при цьому метеорологи не прогнозують.

За словами начальника відділу метеорологічних прогнозів Гідрометцентру Людмили Савченко, цей рік примітний не тільки висотою абсолютних показників температури повітря, а й тривалістю цих дуже спекотних періодів.

"Якщо минулими роками сильна спека була, але протягом невеликих проміжків часу, то в цьому році практично з травня в Україні відзначається спекотна погода без значного послаблення", — підкреслила Савченко.

Фахівці стверджують, що організм людини здатен без проблем переносити спеку не вище +26, а якщо температура вища, потрібно дотримуватися "техніки сонячної безпеки".

По-перше, не можна перебувати під прямими сонячними променями з 11.00 до 17.00, по-друге, потрібно носити світлий одяг з натуральних і тонких тканин — вони не притягують сонячні промені, не забувати головні убори, і не вдягати металевих прикрас, які дуже швидко нагріваються.

Медики радять пити прохолодну воду (не солодку), частіше вмиватися, і нагадують, що в спеку категорично заборонено палити — нікотин звужує судини і підвищує тиск. Також варто виключити з раціону м’ясо, каву й алкоголь, а їсти більше овочів і фруктів.

 За матеріалами: Сегодня

Читайте также по теме