Український сир не може коштувати дешевше за 120 гривень за кілограм.
Таку думку висловив економічний експерт Всеволод Степанюк в коментарі кореспонденту ГолосUA.
«Сир не може коштувати дешевше 120 гривень. Якщо він дешевше, то це викликає дуже великі підозри з приводу вмісту в ньому молока», — зазначив він.
Економіст також пояснив, що зростання цін на молоко здебільшого пов’язано з тим, що виробництво молока в Україні було збитковим, особливо після того, як держава змінила механізми датування цієї області.
«Тобто само собою, що молоко подорожчало. Воно подорожчало, як через те, що подорожчали корми, так і через те, що зменшилась дотація», — зауважив фахівець.
Разом з тим, за словами В. Степанюка, ціни на молоко завжди мають сезонний характер – взимку воно дорожчає, влітку ціни падають. «Тобто зараз воно може подорожчати тільки за рахунок сезонного фактору, оскільки надої взимку будуть значно менші, ніж влітку. Я не очікую, що воно може подорожчати ще на 20%. Швидше за все, можуть подорожчати вироби з молока, а не саме молоко», — підкреслив він. /> ГОЛОС
Відповідаючи на запитання, чи необхідний Україні імпорт сухого молока та вершкового масла з-за кордону, експерт зазначив, що імпорт сировини із сусідньої країни – це нормально для того, щоб ринковими механізмами стримувати зростання цін.
«Наскільки я знаю, то імпорт молока з Білорусі ведеться вже багатьма українськими заводами. І це фактор стабілізації цього ринку. У Білорусі є надлишок цього продукту, і ціни там досить помірні», — пояснив він.
Нагадаємо, що сьогодні з’явилась інформація про те, що до кінця року продукти харчування можуть подорожчати на 20-40%. Зокрема, впродовж останнього місяця підвищення цін вже торкнулось молочної продукції, яка стала коштувати на 14-23% дорожче. Також Мінагрополітики України розглядає можливість імпорту сухого молока та вершкового масла з Білорусі на Польщі.
А. Штепура