ГолосUA
13:36 16/02/2010

Скасування проведення місцевих виборів суперечить Конституції — КВУ

Скасування місцевих виборів без призначення нової дати напряму суперечить Конституції України.

Про це йдеться у заяві Комітету виборців України.

КВУ обурений рішенням Верховної Ради України щодо скасування виборів до місцевих органів влади, призначених на 30 травня 2010 року.

«Розуміючи всі складнощі щодо нормального забезпечення і проведення чергових місцевих виборів у травні, КВУ наголошує: їх скасування без призначення нової дати, напряму суперечить Конституції України, де чітко зафіксований термін повноважень міських, селищних і сільських голів – 4 роки. Щодо повноважень депутатів місцевих рад, то КВУ нагадує, що на момент їх обрання діяла норма Конституції, згідно якої вони обиралися також на 4 роки – тобто виборець саме на цей строк надав їм мандат довіри. Тому антиконституційні спроби продовжити перебування цих посадових осіб при владі на місцях повинні розцінюватись як намагання узурпації влади представниками певних політичних сил", — зазначено в заяві КВУ.

В тексті сказанто, що голосуванням за згадану постанову більшість народних депутатів "продемонструвала вершину політичного цинізму": спершу Верховна Рада України не виконує своїх конституційних обов’язків і не приймає державний бюджет України на 2010 рік, а потім використовує це як привід для неконституційного продовження повноважень органам місцевої влади. Попри всі намагання юридичного обґрунтування відміни місцевих виборів, для КВУ очевидно, що дане рішення лежить виключно у політичній площині і продиктоване побоюванням більшості парламентських політичних сил втрати існуючих позицій на місцях.

"Тому КВУ закликає народних депутатів України найближчим часом прийняти державний бюджет України і призначити нову дату місцевих виборів, яка максимально скоротить строк неконституційного перебування при владі депутатів місцевих рад, міських селищних та сільських голів», — підкреслює КВУ.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада прийняла постанову про втрату чинності постанови парламенту щодо призначення чергових виборів депутатів міських рад, міських, сільських, селищних голів у 2010 році.

За відповідне рішення проголосувало 250 народних депутати з 420 зареєстрованих. /> Таким чином визнається такою, що втратила чинність, постанова Верховної Ради про призначення чергових виборів депутатів місцевих та сільських, селищних, міських голів у 2010 році від 20 жовтня 2009 року, відповідно до якої вибори повинні були відбутися 30 травня нинішнього року.

 

Читайте также по теме