ГолосUA
15:29 12/08/2010

Сланцевий газ — не єдина перспектива для України — експерт

В Україні є перспективні джерела нетрадиційного газу, крім сланцевого. Деякі з них навіть більш привабливі, ніж сланець.

Про це сказав головний спеціаліст відділу геології нафти та газу Державної геологічної служби Іван Стрижак під час круглого столу, передав кореспондент ГолосUA.

Серед основних перспективних джерел, окрім сланцевого, експерт назвав шахтний метан та біогаз. “В Україні є надзвичайно великі поклади метану, які супроводжують вугільні пласти. Є оцінки, за якими Україна могла б видобувати до 8 млрд. куб. м метану на рік. В Україні є величезні родовища сланцю. Наприклад, на кордоні Кіровоградської і Черкаської областей є родовище, яке є третім за своїми розмірами в Європі. Багато родовищ сланцю і в районі Карпат, в Дніпровсько-Донецькій западині”, — сказав він.

За словами експерта, в Україні надзвичайно багато газу, який можна виробляти із відходів сільського господарства, харчової промисловості.

При цьому експерт відзначив, що пріоритетними напрямками видобування нетрадиційного газу є видобування шахтного метану, а не сланцю. “Напрацювання в плані метану вугільних родовищ ведуться із 1996 року, там є пілотні проекти, комерційні структури підключилися і мають біля 90 спеціальних дозволів на видобуток газу метану. Вже підраховані і затверджені запаси цього газу, однак гальмують технологічні проблеми. Стосовно сланцю, то ми фактично маємо розпочати роботи з нуля”, — відзначив Іван Стрижак.

О. Каретнікова />  

Читайте также по теме