ГолосUA
10:43 29/06/2010

Сланцевий газ в Україні почнуть видобувати не раніше, ніж через 10 років — експерт

Сланцевий газ в Україні почнуть видобувати не раніше, ніж через 10 років.

Таку думку висловив голова правління Альянсу “Нова енергія України” Валерій Боровик на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

“Песимістичні перспективи — це 10-15 років, оптимістичні — 5-10 років, якщо до нас прийдуть ті компанії, які володіють цією технологією та інтенсивно почнуть працювати і матимуть інтенсивну допомогу уряду в геологічних дослідженнях, видачі ліцензій та іншому. Але це досить оптимістичні розрахунки і з нашою владою не дуже ймовірні. Але це реально протягом десяти років і за сприяння уряду”, — сказав він.

За словами В. Боровика, українські геологічні служби мають зробити дослідження щодо виявлення сланцевого газу та визначення його обсягів у досить тривалий термін — від семи років, що, на думку експерта, відкладає видобуток цього газу. Разом із тим, експерт наголосив, що існують результати дослідження міжнародного енергетичного агентства, які хоч і не до кінця підтверджені, але засвідчують наявність на території України від 3 до 10 трильйонів кубометрів газу. В. Боровик зазначив, що у 2012 будуть результати більш чіткого дослідження, яке зараз проводить німецький дослідницький центр з питань геології.

На думку експерта, сланцевий газ є доволі перспективним для України і його видобуток може диверсифікувати шляхи надходження енергоносіїв і може стати основою енергетичною залежності. Однак, фахівець висловив сумніви щодо реальної підтримки видобутку сланцевого газу урядом. “Якщо за словами віце-прем’єра будуть конкретні дії, розпорядження, домовленості з компаніями та сприяння західним компаніям, адже українські не володіють технологіями, то це буде дуже позитивно. Але чи будуть вони?”, — зауважив Валерій Боровик.

К. Коваленко />  

Читайте также по теме