ГолосUA
11:24 28/02/2009

Сліди «Капітошки» привели до «Привату»

У Генпрокуратурі розказали, хто користувався послугами відомого бандитського угрупування «Капітошка», яке спеціалізувалося на рейдерських нападах.

Як пише газета «Дело», заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що бандитське формування виконувало замовлення на території кількох областей, серед його клієнтів була одна з найбільших фінансово-промислових груп — група «Приват».

Її інтереси, наприклад, банда «Капітошка» «представляла» під час боротьби з банком «Форум» за підприємство «Кременчуцький сталеливарний завод» у 2006 році. Тоді для здійснення атаки рейдери залучили близько 400 осіб, озброєних вогнепальною зброєю, битами й бензопилами.  

За словами Р.Кузьміна, протягом останніх двох років угрупування здійснило не менше п’яти крупних нападів. Одним з таких стала війна «Нафтогазу України» і приватної структури, близької до одного з депутатів від Блоку Юлії Тимошенко, за «Черкасигаз». Тоді озброєні «капітошки» силою намагалися захопити підприємство. Подібна ситуація трапилася й з «Морським торговельним портом «Південний». Тоді банда близько тижня тримала порт під своїм контролем, відбиваючись від міліції. У квітні минулого року був здійснений напад на управління земельних ресурсів Києво-Святошинського району. Мета — усунути з посади керівника відомства, проте зробити це бандитам не вдалося. />  
Учасникам банки інкримінують вимагання, захоплення транспортного підприємства, а також погрозу вбивством. За словами заступника генерального прокурора, кримінальна справа по банді «Капітошка» перетинається зі справою колишнього голови Державного комітету із земельних ресурсів Володимира Воєводіна. У рамках цих двох розслідувань відпрацьовується версія причетності до злочинів народного депутата від партії БЮТ Богдана Губського.

Нагадаємо, проти Володимира Воєводіна Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу. З’ясувалося, що високопосадовець протягом лютого-жовтня 2008 року підробляв документи, перевищував свої службові повноваження, внаслідок чого мали місце незаконні призначення та звільнення з посад службовців територіальних підрозділів Держкомзему, грубо порушував законодавство про працю та не виконував рішення суду щодо поновлення на посадах незаконно звільнених осіб.

Як відомо, неодноразово звинувачення на адресу екс-голови Держкомзему озвучував президент Віктор Ющенко. Він також звинувачував у земельних махінаціях і рейдерських захопленнях депутатів БЮТ. За інформацією ЗМІ, Воєводін є людиною БЮТівця Богдана Губського, якого також звинуватили в земельних махінаціях.

 

Читайте также по теме