ГолосUA
18:37 11/09/2009

Словенія готова пустити Хорватію до ЄС

Словенія готова скасувати вето на вступ Хорватії до Європейського Союзу.

Про це повідомило видання The International Herald Tribune, посилаючись на службу Reuters.

Любляна, наголошується у публікації, врешті досягла домовленостей, зокрема територіальних, із Загребом, які дозволять хорватам приступити до активних переговорів із Брюсселем відносно їх вступу до ЄС.

"Словенія — єдина екс-югославська держава, яка стала членом Євросоюзу. Водночас, сусідня Хорватія вже давно претендує повторити успіх Любляни та також приєднатися до ЄС. Однак словенці не дають їй це зробити, блокуючи переговори Загребу із Брюселем із грудня минулого року" — пише видання.

"Основною причиною блокування Словенією вступу Хорватії до ЄС- це територіальна суперечка між двома державами, яка продовжується із часів розпаду Югославії у 1991 році".

Після завершення переговорів із своїм словенською колегою Борутом Пахором, прем’єр-міністр Хорватії Ядранка Косор наголосив, що він вже відправив офіційний факс до Швеції, яка зараз головує у ЄС, де зазначив, що Любляна та Загреб досягли домовленостей відносно скасування словенцями вета на вступ хорватів до союзу та відновлення переговорів між Хорватією та Брюселем.

"Територіальна суперечка між двома державами ще не завершилася, але тепер вона буде вирішуватися за участі міжнародних експертів, як це раніше пропонувала Єврокомісія" — зазначається у публікації.

Л.Дубенко

 

Читайте также по теме