ГолосUA
17:00 20/08/2009

Смерті дітей у Донецьку із вакцинацією не пов’язані — Мінохорони здоров’я

Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що обидві дитини, смерть яких висвітлюється в ЗМІ, отримали щеплення вакциною «Пентаксим» (проти коклюшу, дифтерії, стовбняка, поліомієліту і гемофілюс інфлуенці) різних серій, яка використовується в світі з 1998 року, в Україні — з 2003 року.

Про це повідомила прес-служба МОЗ.

Актуальність щеплень проти цих інфекцій в країні залишається високою. У 2008 р. «Пентаксим» був перереєстрований. Ускладнень в Україні при вакцинації «Пентаксимом» у 400 тис. дітей не виявлено.

Під час завезення згаданої вакцини до України був проведений лабораторний контроль якості всіх серій вакцини. Порушень в транспортуванні і зберіганні не виявлено. Вакцина «Пентаксим» купується за державні кошти.

Нагадаємо, 17 серпня у Донецьку помер 4-місячний хлопчик. Для з’ясування причин смерті Управлінням охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації була створена комісія, яка, крім іншого, мала визначити, чи не пов’язана смерть зі щепленням, зробленим дитині 14 серпня.

Створена комісія вивчила всю медичну документацію, в тому числі протокол патологоанатомічного дослідження, пояснювальні записки медичних працівників, які мали стосунок до згаданого випадку.

За інформацією Управління охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації, щеплення дитині проводились згідно календаря щеплень. У 3-місячному віці вона отримала першу вакцинацію “Пентаксим”. На перше щеплення реакції не було.

Друге щеплення цією ж вакциною було проведене у віці 4 місяців 4 дні в умовах прищеплювального кабінету місцевого ФАПу 14 серпня. Дитина померла 17 серпня, попередній патологоанатомічний діагноз: двобічна вогнищева пневмонія нез’ясованої етіології. На вимогу батьків та прокуратори проведено повторний розтин трупу та підтверджено діагноз.

Інший трагічний випадок, про який згадується в пресі, також стався в Донецькій обл. Дитина віком 3,5 місяці після огляду лікарем-педіатром, після проведення термометрії, зважування отримала перше щеплення вакциною «Пентаксим» 29 липня. Через 30 хвилин реакції на щеплення не виявлено. Наступного дня дитину відвідала дільнична медична сестра, відхилень у стані здоров’я не було встановлено.

12 серпня у дитини з’явилася температура до 38,4 градусів, пронос до 8-10 раз на добу. За медичною допомогою мати не зверталася, при підвищенні температури тіла самостійно давала дитині жарознижуючі препарати. При погіршенні стану дитини 14 серпня (через дві доби від початку захворювання) мати звернулася за медичною допомогою на станцію швидкої допомоги м. Красноармійська.

Дитину у важкому стані з діагнозом: гострий гастроентероколіт госпіталізували в інфекційну лікарню м. Димитрове, де вона отримувала терапію відповідно до встановленого діагнозу. Враховуючи важкий стан дитини, було викликано консультанта по лінії санавіації. 14 серпня її перевели до інфекційного реанімаційного відділення ЦМКЛ №1 м. Донецька, де вона перебувала протягом 3 діб. Дитину щоденно оглядалав виконуючим обов’язки зав. реанімаційним відділенням, консультований хірургом, проводили рентген.

З моменту надходження дитина знаходилася на апараті штучної вентиляції легенів. За весь час перебування у реанімаційному відділені, стан дитини залишався вкрай важким, нестабільним та погіршувався, зростали симптоми поліорганної недостатності. 17 серпня дитина померла. Діагноз клінічний: гостра кишкова інфекція. Причина смерті: інтоксикація. Діагноз підтверджений результатами лабораторних досліджень.

У Донецьку досі працює комісія МОЗ для додаткового детального з’ясування обставин смерті обох дітей. На думку фахівців є некоректним усі смерті пов’язувати з фактом вакцинації.

 

Читайте также по теме