ГолосUA
08:04 08/02/2010

Сьогодні останній день, коли уряд може домовитись про повернення газу

8 лютого закінчується термін, коли Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко має почати переговори із співзасновником газового трейдера «RosUkrEnergo» австрійською «Centragas», про повернення 11 млрд. кубометрів газу.

У іншому випадку Україні загрожує судовий розгляд щодо експропрійованого у 2009 році газу на суму 3,5 млрд. доларів.

За словами джерела в «Centragas», до понеділка жодних юридичних дій з боку компанії робитися не буде, все буде залежати від дій нового президента.

«Якщо Росії запропонують переглянути договори, українському уряду буде пред’явлений рахунок на весь газ «RosUkrEnergo» за середньоєвропейською ціною», — пояснив співрозмовник.

У п’ятницю на зустрічі з інвесторами менеджери "Газпрому" повідомили, що середня ціна на газ на 2010 рік становить 326 доларів за тисячу кубометрів. Тобто «Centragas» може зажадати 3,586 млрд. доларів.

Як відомо, у судах Стокгольма вже розглядаються два позови «RosUkrEnergo» до «Нафтогазу» про стягнення пені та штрафів за несвоєчасну оплату за газ в 2006-2008 роках, а також відмову «Нафтогазу» в 2009 році підняти з приналежних йому ПСГ газ «RosUkrEnergo» на 2 млрд. доларів. За словами співрозмовника, спільно ці вимоги разом з позовом «Centragas» потягнуть на 6 млрд. доларів.

У «Газпромі» кажуть, що стосунку до позову «Centragas» не мають. Але спостерігачі схильні бачити в тому, що відбувається руку Москви. На їхню думку, Кремль явно попереджає Київ в особі переможця другого туру виборів президента про небезпеку перегляду торішнього газового договору. До того ж, нагадують експерти, «Газпром» уже зробив поступку Києву: з 2010 року російська монополія платить Україні за транзит тисячі кубометрів газу на 100 км 2,78 долара замість 1,7 долара.

Проте в Києві вже заговорили про загрозу енергетичної безпеки Європи: 6 лютого заступник голови правління «Нафтогазу» Ігор Діденко заявив, що «Centragas Holding AG2 намагається незаконно відібрати у «Нафтогазу України» 11 млрд. кубометрів газу.

За матеріалами: Коммерсант-Украина

 

Читайте также по теме