ГолосUA
07:22 27/01/2009

Сьогодні помісний Собор у Москві обере Патріарха

Сьогодні у Москві розпочинається Помісний Собор, учасники якого оберуть Патріарха Російської православної церкви.

Про це повідомило радіо «Свобода».

Очолює делегацію від України, що складається зі 192 осіб, предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Митрополит Київський Володимир (Сабодан).

Експерти вважають, що серед визначених Архієрейським Собором трьох кандидатів найбільше шансів бути обраним має теперішній патріарший місцеблюститель Митрополит Кирило.

Згідно зі Статутом Російської православної Церкви, кандидат у Патріархи повинен «мати вищу богословську освіту, достатній досвід управління єпархією і бути за віком не молодшим 40 років».

Сама процедура обрання Патріарха не виписана в деталях, тому її корегує Священний Синод. Однак, саме голосування має відбутись за спеціальними бюлетенями.

Обиратимуть серед трьох висунутих Архієрейським Собором кандидатур. Це місцеблюститель Патріаршого престолу Митрополит Смоленський і Калінінградський Кирило, Митрополит Калузький і Боровський Климент і Митрополит Мінський і Слуцький Філарет.

Голова прес-служби Української православної церкви Московського патріархату Василь Анісімов переконаний, що Митрополит Кирило набере більше половини голосів ще у першому турі голосування, оскільки Кирило при покійному Патріархові Алексії II керував зовнішніми зв’язками РПЦ. Він має найбільший досвід особистого спілкування з тогочасним президентом, а нині прем’єр-міністром РФ Володимиром Путіним та широкі зв’язки з іншими діючими політиками.

 

Читайте также по теме