ГолосUA
06:20 12/07/2010

Сьогодні православні святкують День пам’яті апостолів Петра і Павла

Православні християни відзначають у цей понеділок День пам’яті святих першоверховних апостолів Петра і Павла.

Святі апостоли Петро і Павло належать до найбільш видатних людей ранньої історії церкви. Вони походили з різних станів і стали християнами в різний час за абсолютно різних обставин.

Вшановуючи святих Церква прославляє Апостолів як первоверховних первосвятителів: Петра — як першого серед Апостолів, а Павла — що більше від інших потрудився.

До свята прибирали садибу, підбілювали та підфарбовували хату, вішали чисті рушники. До церковної служби йшли з квітами й віночками, окрасою яких були червоні маки. Ритуальною стравою були так звані мандрики. Випікали ці коржики із пшеничного тіста, зібраних під час Петрівки сколотин та перевареної сироватки, а також додавали сир та яйця.

Назву пиріжків у народі пов’язували з легендою про мандрування світом Апостолів Петра й Павла у яких зозуля вкрала одного "мандрика" і за це її Бог покарав — саме о цій порі вона перестає кувати. Ще люди з цього приводу казали, що зозуля "мандриком подавилася", але якщо її кування чути було й після Петра, то це вважали на нещастя

За християнським віруванням, Петро й Павло є також захисниками свійських тварин. Тому цей день здавна вважався святом пастухів. Оскільки корів випасали переважно підлітки, то найпишніше святкували на Петра й Павла діти.

Наступного дня, 13 липня, святкували "Собор 12-ти апостолів". Власне "собором" називали зібрання віруючих для молитовного прославлення Апостолів (від грецької — посланців) обраних Ісусом Христом для проповіді слова Божого. Хоча, окрім вшановуваних цього дня 12-ти обранців Божих, Церква також називає апостолами інших 70 учнів і послідовників Ісуса Христа.

В народі вказане свято ще називали "Полупетра" або "Петрового батька" і вважали "наполовину" меншим від попереднього. Намагалися не виконувати польові роботи та вшановували пастухів і тварин. Казали: "На Полупетра щаслива дітвора" бо не треба було гнати худобу "на пашу". Інколи варили борщ у трьох горщиках та різали трьох півників, що нагадувало (символізувало) про трикратне зречення святим Петром Ісуса Христа. />  

Читайте также по теме