ГолосUA
08:51 19/06/2010

Сьогодні у Польщі день передвиборчої тиші

Сьогодні у Польщі оголошена передвиборча тиша напередодні проведення дострокових виборів президента, які відбудуться 20 червня.

Про це йдеться у польському виданні “Gazeta wyborcza”.

Видання зазначило, що п’ятницю пізно ввечері Державна виборча комісія Польщі направила до усіх засобів масової інформації спеціальне повідомлення-попередження. У тексті йшлося, що з 00:00 суботи “заборонено організовувати збори, зустрічі, маніфестації, виступи, роздавати листівки, а також проводити іншим чином агітацію на користь кандидатів”. Згідно з повідомленням, у період передвиборчої тиші “медіа можуть публікувати інформацію про кандидатів у президенти Польщі, проте слід однаково представляти всіх кандидатів і спиратися виключно на дані, що містяться в повідомленнях ДВК про кандидатів у президенти, які знаходяться на кожній виборчій дільниці”. Крім того, в суботу і в день виборів, 20 червня, до закінчення голосування недопустима публікація результатів даних соціологічних опитувань.

Згідно з даними останнього дослідження, проведеного центром “MillwardBrown SMG/KRC” і оприлюдненого у Варшаві в п’ятницю пізно ввечері, за виконувача обов’язків президента Польщі, спікера Сейму Броніслава Коморовського (від партії Громадянська платформа) в першому турі готові віддати свої голоси 44% респондентів, за лідера партії “Право і справедливість” Ярослава Качинського — 29%. На третій позиції — наймолодший кандидат у президенти Польщі, 36-річний лідер Союзу демократичних лівих сил (СДЛС) Гжегож Наперальскій — 13%. Решта кандидатів у президенти Польщі отримали менше 3%. У першому турі виборів готові взяти участь 51% опитаних.

Дослідження було проведено 17-18 червня, за загальнонаціональною репрезентативною вибіркою опитано 2004 дорослих громадянина Польщі.

Нагадаємо, дострокові президентські вибори були призначені в Польщі у зв’язку із загибеллю президента Леха Качиньського в авіакатастрофі під Смоленськом 10 квітня. На борту літака знаходилось 96 осіб, серед яких був президент з дружиною.

У Польщі цьогоріч мають право голосувати на виборах майже 31 млн. громадян. Також для голосування за кордоном зареєструвалось вдвічі більше людей, ніж на попередніх виборах, — 185 тисяч.

За матеріалами: Gazeta wyborcza />  

А. Штепура

Читайте также по теме