ГолосUA
14:56 17/07/2010

Сьогодні у російському місті Котельнич відкрили меморіал пам’яті загиблим в евакуації під час ВВВ

17 липня 2010 року в російському місті Котельни­ч Кіровської області відбулося відкриття меморіального комплексу, присвяченого пам’яті громадян колишнього СРСР, які померли в евакуації під час Великої Вітчизняної війни.

У 1941-1944 роках через Кіровську область на Урал прямували ешелони із сотнями тисяч біженців, які рятувалися від фашистської навали. На жаль, через недоїдання, холод, хвороби не всі діставалися до місця призначення. Вузлова залізнична станція Котельнич стала останнім притулком для майже трьох тисяч людей – тіла небіжчиків знімали з потягів і ховали на місцевих цвинтарях.

За інформацією російського благодійного фонду „Земля Вятська”, в РАГСі Котельнича зберігаються тисячі карток „Актів запису про смерть” з іменами померлих евакуйованих, які досі офіційно вважаються зниклими безвісти. Українській стороні передано прізвища дванадцяти осіб, які за документами є такими, що проживали або були народжені в Україні.

Можливо, за допомогою цієї благородної акції віднайдуться родичі померлих, і вони зможуть вклонитися землі, що прийняла їхніх предків, подякувати людям, які увічнили їхні імена на мармурових плитах нового пам’ятника.

Дані подаються зі збереженням оригінального запису. Повний перелік прізвищ розміщено на сайті www.memorial.fondzv.ru.   />  

Читайте также по теме