ГолосUA
08:39 17/04/2010

Сьогодні у Варшаві відбудуться жалобні церемонії у пам’ять загиблих в літаку під Смоленськом

Сьогодні у Варшаві опівдні відбудуться жалобні церемонії у пам’ять загиблих у літаку президента Польщі Леха Качинського, його дружини та багатьох польських чиновників.

Про це йдеться у польському виданні “Gazeta Wyborcza”.

О 8.56 ранку у всій Польщі у всіх костьолах забили у дзвони та загули сирени — пройшов рівно тиждень з дня катастрофи.

У п’ятницю під папським хрестом на площі побудували вівтар. У тому місці вже правив службу Папа Римський Іоанн Павло II і Бенедикт XVI. На розп’ятті на висоті 40 метрів знаходяться фотографії всіх 96 жертв авіакатастрофи під Смоленськом. Але там не буде жодної труни.

Перед вівтарем знаходиться сектор для сімей загиблих. З обох сторін — офіційний сектор для гостей. В очікуванні початку церемонії співають хори.

Рівно о 12 годині розпочнеться церемонія державного прощання. Основні доповідачі Сейму спікер Броніслав Комаровський, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, голова кабінету міністрів і друг президента Леха Качиньського Мачей Лопіньскі і Ізабелла Саріуш-Скапська, дочка трагічно загиблого Ендрю Саріуша-Скапського, президент Федерації сімей Катині.

На 13 годину заплановано початок панахиди. Згідно із заявою повинен був бути головний священик, кардинал Анджело Содано. Його приїзд, однак, став під сумнів через хмари вулканічного попелу, які нависли над Європою.

О 17 годині почнеться прощання з президентом Лехом Качинським і його дружиною Марією. Труни з тілами їх будуть передані від Президентського палацу при Краковському передмісті до собору св. Яна у Старому Місті. Потім запланована всенощна до 7 ранку неділі. Після цього похоронна процесія з трунами президентської пари переїхати в аеропорт, а звідти до Кракова.

Нагадаємо, що 10 квітня розбився президентський літак Леха Качинського, у катастрофі якого загинув він сам, його дружина Марія та половина польських чиновників, загальна кількість загиблих 96 чоловік, не вижив ніхто.

А. Штепура

 

Читайте также по теме