ГолосUA
07:43 18/06/2009

Сьогодні в Брюсселі починається літній саміт ЄС

Глави держав та урядів 27 країн-членів Європейського Союзу зберуться сьогодні у бельгійській столиці на свій літній саміт.

Найважливіший пункт порядку денного – запланований на осінь другий референдум щодо Лісабонського договору в Ірландії, повідомила «Німецька хвиля»

Уряд у Дубліні вимагає від ЄС гарантій щодо права вето в податковій політиці, збереження військового нейтралітету країни, а також заборони на здійснення абортів.

Серед інших важливих тем зустрічі лідерів ЄС – посилення контролю на фінансових ринках, захист довкілля, а також голосування щодо другого терміну повноважень голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу. Він має непогані шанси утриматися в кріслі, хоча такі важливі країни ЄС, як Франція та Німеччина, поки що прямо не висловили йому своєї підтримки.

Також сьогодні ж у Брюсселі Баррозу хоче озвучити проект доповіді щодо дій Єврокомісії на випадок нової газової суперечки. Згідно з цим документом, Європейська комісія претендує на значно більше повноважень у координації дій країн ЄС у випадку перебоїв з газопостачанням.

У разі виникнення проблем цей брюссельський виконавчий орган має фактично отримати доступ до стратегічних газових резервів країн-членів. Уряди у випадку газової кризи повинні будуть щодня надавати Єврокомісії звіти про поставки та прогнози попиту на три дні. У період кризи країни ЄС також будуть зобов’язані отримувати спеціальний дозвіл Брюсселя, перш ніж обмежувати потоки газу до сусідніх країн.

Цей звіт Єврокомісії є реакцією на січневу газову суперечку між Україною та Росією. Європейські експерти не виключають можливості нового конфлікту і у зв’язку з цим перебоїв з газопостачанням.

 

Читайте также по теме