ГолосUA
06:12 23/03/2010

Сьогодні в Москві розпочинаються «газові переговори»

Українсько-російські переговори з питань співпраці в паливно-енергетичному комплексі розпочнуться сьогодні в Москві.

Цю інформацію кореспонденту ГолосUA підтвердив прес-секретар міністерства палива та енергетики України Олександр Колодій.

Водночас Колодій утримався від коментарів щодо формату переговорів, рівня представництва, відзначивши, що вони проходитимуть «у закритому режимі», тож «вся інформація надаватиметься пізніше».

Відомо, що до складу української делегації увійшли, зокрема, міністр палива та енергетики Юрій Бойко та голова правління «Нафтогазу» Євген Бакулін. 

Головне питання, яке є найактуальнішим для України, — зниження ціни на російський газ. Нинішня ціна, яка складається за формулою, що її узгодив уряд Юлії Тимошенко, — 306 доларів за тисячу кубометрів – на думку експертів є неприйнятною та чи не найвищою у Європі. Орієнтиром є нинішня ціна для Білорусі – 168 доларів тис./куб. м. 

В обмін на поступки Київ раніше заявляв, що готовий пустити Росію до управління українською газотранспортною системою – на паритетних основах разом з самою Україною та Європою. У той же час, вважають російські експерти, Росія претендуватиме на власність не менше половини ГТС. А вимоги України та порівняння із Білорусією називають «некоректними». Адже Мінськ ще у 2006 році погодився продати «Газпрому» понад 50% своєї газотранспортної системи – «Белтрансгазу», до того ж Білорусь є членом Митного союзу, а відтак звільнена від сплати 30% експортного мита. Тож аналітики не виключають, що додатковими аргументами під час переговорів можуть стати політичні питання. 

Д. Кляхін  

 

 

Читайте также по теме