ГолосUA
11:55 09/04/2009

Сьогодні в Польщі підпишуть техніко-економічне обгрунтування проекту нафтопроводу Одеса-Броди

24 квітня в Польщі на Загальних зборах СП «Сарматія» буде підписано техніко-економічне обгрунтування проекту нафтопроводу Одеса-Броди.

Про це українським журналістам повідомив сьогодні в Баку уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

«24 квітня буде скріплено всіма підписами ТЕО», — сказав він.

«Сьогодні глави держав (України та Азербайджану) вже обговорять конкретні подальші кроки. Тому що після 24 квітня починається фаза практичної реалізації всього проекту», — додав Б.Соколовський.

За словами Б.Соколовського, результати ТЕО показали, що зазначений проект є «комерційно привабливим і рентабельним» у трьох напрямках: північному — через Польщу, західному — через Словаччину, Чехію та Австрію, та східному. «Найбільш реалістичною і швидкою є гілка на Словаччину. Практично не потрібно серйозних інвестицій для того, щоб уже в найближчі роки прокачувати порядку 5-7 млн. тонн нафти на рік транзитом, при тому, що 4-5 млн. тонн нафти залишатиметься в Україні», — сказав Б.Соколовський. Він додав, що фактично йдеться про першу чергу Євро-Азійського нафтотранспортного коридору.

За словами Б.Соколовського, друга черга проекту натомість вже вимагатиме інвестицій. «Наступна черга буде на північ, на Польщу, Плоцьк-Гданськ. Вимагаються інвестиції — і вони дозволять на цій другій фазі збільшувати прокачку до 20 млн. тонн нафти», — сказав уповноважений Президента.

Б.Соколовський повідомив, що третя черга проекту дозволить збільшити прокачку нафти до 40 млн. тонн. «Це збільшення пропорційно і на захід, і на північ, і на схід — на Білорусь», — зауважив він. />  

Читайте также по теме