Сьогодні в Україні відзначають Всесвітній день пошти

9 жовтня святкують Всесвітній день пошти, який є одним з міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об'єднаних Націй. Зазвичай, цей захід проводиться протягом тижня, що зветься «Міжнародний тиждень листа». 

Цього дня 1874 року у Швейцарії представниками 22 країн був підписаний Бернський договір, що засновує підставу Генерального поштового союзу. У 1878 році союз змінив свою назву і став називатися Всесвітнім поштовим союзом. На сьогоднішній день ВПС налічує у своєму складі 189 країн, в тому числі і Україну, яка увійшла до його складу ще в 1947 році.

За даними ВПС, міжнародна пошта говорить 6800 мовами своїх клієнтів і представляє собою найбільшу протяжну у світі мережу фізичної доставки пошти. У службі поштового зв’язку задіяно 5,5 млн. поштових працівників із 660 000 поштових установ світу, щорічно вони обробляють і доставляють близько 433 млрд. відправлень національної письмової кореспонденції і майже 5,5 млрд. відправлень міжнародної пошти, а також понад 6 млрд. поштових посилок і грошових переказів, що здійснюються через поштово-фінансову мережу.  

Сьогодні національний поштовий оператор України «УкрПошта» надає споживачам понад 50 видів послуг, здійснює прямий поштовий обмін з 72 країнами світу. До складу підприємства входять понад 15 тис. відділень поштового зв'язку (з них понад 11 тис. — в сільській місцевості). Кількість співробітників — близько 110 тис. чоловік.

Читайте также по теме