ГолосUA
05:14 27/04/2010

Сьогодні ВР спробує ратифікувати угоду щодо ЧФ РФ, опозиція готова до «силових» дій

Сьогодні Верховна Рада має розглянути питання ратифікації україно-російської угоди про подовження перебування російського флоту на території України, укладену минулого тижня у Харкові під час зустрічі Президентів України та Росії.

Представники провладної коаліції і опозиції вже заявили про готовність вдатися навіть до «силових» дій, аби відстояти свою точку зору на ці угоди.

Українська опозиція пообіцяла влаштувати голосні акції протесту, твердячи, що угоди є антиконституційними.

Третій Президент України Віктор Ющенко і лідер БЮТ Юлія Тимошенко, які зустрілись у понеділок, домовилися об’єднати зусилля, щоб не допустити угоди.

За словами прес-секретаря Президента Ірини Ваннікової, Тимошенко та Ющенко зустрілися в понеділок, а президія "Нашої України" звертається до "всіх політичних організацій, до громадських організацій, до громадян України і патріотів зібратися біля стін Верховної Ради, щоб максимально протидіяти ратифікації угоди по чорноморському флоту".

Нагадаємо, у понеділок комітет Верховної ради з питань національної безпеки не зумів ухвалити рішення щодо ратифікації російсько-української угоди. За словами його голови Анатолія Гриценка, голоси на засіданні комітету розділилися порівну: 7 за, 7 — проти.

Два інші парламентські комітети — із закордонних справ і європейської інтеграції — рекомендують Верховній Раді не ратифіковувати угоду щодо флоту як таку, що суперечить конституції.

Цю ратифікацію правляча коаліція планує синхронізувати із Державною думою Росії, де сьогодні також розглядають харківські угоди. Там теж твердять, що зроблять все для того, щоб угоди, згідно з якими Україна також отримає дешевший газ з Росії, ратифікували сьогодні.

Напередодні голосування в Україні пізно увечері прилетів російський прем’єр міністр Владімір Путін.

Коментуючи підписані минулого тижня у Харкові угоди щодо перебування Чорноморського флоту Росії та ціни на газ, Владімір Путін висловив здивування такою бурхливою реакцією в Україні.

Він сказав, що питання базування російського флоту обговорювалось з попереднім урядом Юлії Тимошенко, і тоді не висловлювались жодні заперечення.

Юлія Тимошенко наразі закликала не допустити ратифікації цих угод в українському парламенті, твердячи, що вони порушують Конституцію України про базування іноземних військ на території України.

Путін взагалі заявив, що подовження перебування флоту Росії у Севастополі обійшлося досить дорого і що Росія також втратить багато, знизивши ціну на газ для України.

За матеріалами Бі-Бі-Сі 

 

Читайте также по теме