ГолосUA
15:20 25/06/2010

Сьогодні є безліч неврегульованих питань щодо системи оцінювання абітурієнтів — експерт

Збільшення кількості категорій абітурієнтів, які вступатимуть у виші за різними умовами, шкалами оцінювання, призведе до порушень.

Про це сказала голова правління Громадянської мережі “Опора” Ольга Айвазовська на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

“На жаль, не обійшлося без проблем під час зовнішнього тестування. Так, тестування показало те, що на рівні процедур та правил ця система оцінювання здійснила позитивний переворот. Втім, виклики, які стоять перед цьогорічними абітурієнтами є досить серйозними. Те, що ЗНО в цьому році стало не загальнообов’язковим ще для 2-х категорій осіб, є безпрецедентним прикладом того, як цьогорічних випускників поставлено в нерівні умови з іншими”, — наголосила вона.

Експерт зазначила, що збільшення кількості категорій абітурієнтів, які вступатимуть за різними умовами, шкалами оцінювання, призведе до порушення конституційного права громадян на рівний доступ до освіти. “Зокрема, це стосується дозволу вступали на заочну форму навчання до Вишів лише за вступними іспитами. Крім того, якщо зарахування середнього балу атестату за 200-бальною шкалою призвело до росту прихованої корупції в школах, то внутрішньовузівські іспити для виняткових категорій абітурієнтів можуть повернути нас до непрозорого вступу”, — зазначила вона.

Водночас Ольга Айвазовська підкреслила, що цьогорічні зміни умов вступу призвели до нераціонального розподілу коштів, які могли бути використані на користь абітурієнтів. /> “А саме: на транспорт для доставки випускників з віддалених від пунктів тестування районів; на інформаційно-просвітницький компонент – соціальні відео-, аудіо-ролики, Інтернет-рекламу щодо процедури проведення ЗНО і необхідного пакета документів абітурієнта для здачі тестів, на доплати працівникам пунктів тестування”, — сказала вона.

О. Каретнікова
 

Читайте также по теме