ГолосUA
16:14 18/12/2008

Сомалійські пірати здивовані, чому Україна нічого не робить для звільнення “Фаїни”

Сомалійські пірати стверджують, що Україна як держава самоусунулася від переговорів щодо визволення моряків «Фаїни».

Про це повідомив посередник сомалійських піратів у телефонній розмові з агентством УНІАН.  

Співрозмовник агентства зазначив, що представляє групу «Сомалі органік солюшн», яка постачає продукти харчування та все необхідне команді «Фаїни».

Посередник піратів наголосив, що мета переговорної команди — «допомогти українцям добратися додому ще до Різдва».

«Я хочу, щоб Україна знала, що тут діється. Найбільше занепокоєння викликає те, що Україна була дуже мало представлена протягом усіх трьох місяців переговорного процесу… Я хотів би, щоб усі були звільнені до Різдва», — сказав співрозмовник.

За словами посередника, українська сторона фактично не брала участі у переговорному процесі.

«Мені не подобається, як мес-медіа висвітлюють цю ситуацію. Жоден українець не був залучений у переговорний процес. Тут немає жодного українця на місці – ні переговорника, ні представника преси. Я хочу, щоб українці знали, що тут діється, і були залучені в цей процес. Оскільки переговори не завершилися за три місяці, я хочу аби преса взяла в цьому активнішу участь», — повідомив він.

За його словами, до цього моменту переговори велися «лише з одним британським адвокатом, що виступав на стороні України».

«Але ми хотіли б виключити з процесу британського адвоката. Ми хочемо мати справу з українцями напряму, а не через британського адвоката, чий інтерес один – гроші», — заявив співрозмовник агентства.

Посередник піратів, який назвався містером Ай, також повідомив, що пірати знизили суму викупу.

«Ми говорили спочатку про 30 мільйонів, потім 20, спустились до трьох. Але моє головне занепокоєння не гроші. Моє головне занепокоєння – як допомогти людям, як допомогти українцям. Ми хотіли б отримати рішення до п’ятниці», – наголосив він.

Містер Ай додав, що підтримуєте контакт з українською командою.

«Хочу, щоб ви знали, що команда вільна у своєму пересуванні. Вони можуть ходити по судну, і кожен здоровий. Проблема та, що корабель не має пального», — повідомив посередник сомалійських піратів.

Нагадаємо, 25 вересня пірати захопили біля берегів Сомалі судно «Фаїна», у складі екіпажа якого – 17 громадян України. На борту судна — 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії. Судно перебуває під наглядом кількох американських кораблів, завдання яких — не допустити вивантаження зброї та техніки на берег.

15 грудня речник МЗС України Василь Кирилич повідомив, що процес звільнення українських моряків триває.

«Узгоджено схему заходів щодо звільнення заручників. Схема реалізується, і всі заходи щодо звільнення зараз здійснюються. Ми чекаємо, що найближчим часом закінчиться епопея поневірянь українських громадян», — сказав речник. 

Читайте также по теме